"İstanbul'un kuzeyindeki bu bölge, yoksul emekçilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerler. Köyünden göç etmiş, gecekondu yapmış, topluluk kültürüyle yaşayan insanlar. Zamana yaydıkları kentsel dönüşüm projesiyle, bu mahalleleri kaldırıp değerli araziyi elit kesime konut ve işyeri yapmak istiyorlar."
DTP Başakşehir İlçe Başkanı Berat Anlı, Altınşehir ve Güvercintepe mahallelerinde AKP'li belediyenin evleri yıkmasının, ayrıca mahallelilere polisin şiddet uygulamasının arka planını böyle açıklıyor. Anlı'nın bölgedeki toplumsal dokuya, yıkımlara ve belediyenin planlarına dair saptamaları şöyle.
Mahalleye gözdağı verildi: Bu bölge kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendi. Altınşehir ve Güvercintepe'de yaklaşık 70 bin kişi yaşıyor. 29 Mart yerel seçimlerinde Güvercintepe'de DTP yaklaşık 24 bin oy aldı. Yıkılan binalar yeni binalar değil. Seçimden önce göz yumdukları kaçak kat çıkılan binalar. Ama gelişleri doğrudan yıkım için değil, yıkıma hazırlamak içindi. Bir tür "Geliriz, yıkarız, kimse sesini çıkarmaz" mesajını vermek için. Ama Güvercintepe'de polisin yaklaşımı evi yıkılan insanlara değil, düşmana saldırı gibiydi. Hedef gözeterek yaptılar. Bu mahalleye gözdağı vermek içindi. Altıntepe'de sabah saat 7:30'da yıkım bittikten sonra Güvercintepe'ye saldırıldı. Durum şu an sakin görünüyor, ama her an gerginleşebilir.
20 yıllık evler: Söz konusu evler yeni değil. Çoğu 20-25 yıllık, iki ila beş katlı evler.
Belediye Başkanı yıkmayacağız demişti, şimdi yıkacağız diyor: Bu evlere, 10 yıl boyunca çivi çakılmasına bile izin verilmemişti. Ama seçim öncesinde kaçak kata göz yumdular. AKP'li Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "yıkmayacağız" demişti. Şimdi net bir şekilde yıkacağız, diyor.
Değerli arazi AKP'nin ve CHP'nin ağzını sulandırıyor: Burada 650 dönümlük bir arazi hem AKP'nin hem CHP'nin ağzını sulandırıyor. Özellikle tramvayın da gelmesiyle arazinin değeri arttı. Amaç, elit kesime konut ve işyeri sağlamak için Behçeşehir'le Başakşehir'i birleştirmek. Bu arada 'görüntüyü bozan' mahalleleri de ortadan kaldırmak. Örneğin buradaki Isparta Kule'nin Bahçeşehir'e bakan dairelerinin değeri yaklaşık 300 milyar TL'yken, yoksulların olduğu Şahintepe'ye bakanlarınki 150 milyar TL.
Zamana yaymak niyetindeler: Amaçları kentsel dönüşümü üç dört yıla yaymak. Burada nüfus az değil. Dün yaşananlar bir alıştırmaydı. Yeni imar planlarına göre, önce arazinin yüzde 30'unu yolları genişletmek için kamulaştıracaklar.
Bu insanlar TOKİ konutlarında yaşayamaz: Burada yaşayan insanlar yoksul. Kentsel dönüşümle gönderilecekleri TOKİ konutlarında toplumsal kültür olarak da ekonomik olarak da yaşayamazlar; doğalgaz, kapıcı paralarını vermeye güçleri yok. Oysa insanları evlerinden çıkarmadan, yaşanabilir alanlar oluşturulabilir. (TK)