Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Başak Demirtaş, Edirne Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın mektuplarının sansürlendiğini açıkladı. Başak Demirtaş, sosya medya hesabı üzerinden Adalet Bakanlığı'na "Sırada ne var?" diye sordu.
TIKLAYIN - AİHM: Demirtaş Serbest Bırakılsın
"Sırada ne var?"
Sansürlenen mektup sayfalarını sosyal medyadan paylaşan eşi Başak Demirtaş, “Yüz yüze görüş kaldırıldı. Görüntülü görüşme imkânı sağlanmadı. Şimdi de sansür. Sırada ne var?” diye sordu. Başak Demirtaş sorularını Adalet Bakanlığı ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Twitter hesaplarına yönlendirdi.
Yüz yüze görüş kaldırıldı. Görüntülü görüşme imkanı sağlanmadı. Şimdi de sansür. Sırada ne var? @adalet_bakanlik @abdulhamitgul pic.twitter.com/G5NP1Bssh0
— Başak Demirtaş (@Basak__Demirtas) June 3, 2020
Demirtaş’ın paylaştığı fotoğraflarda sansürlenen sayfaların üzerinde, “2020/208 Disiplin Kurulu” ibaresi görüldü.
Selahattin Demirtaş: Salgın perişan etmeden sonlansa millet rahat nefes alacak
Bu sayfaların sansürden kurtulan bölümlerinde ise Selahattin Demirtaş’ın, “Fotoğraflarda sizi iyi gördüm ama bunlar 10 gün önceki fotolar. Umarım hep iyisinizdir. Biz de iyiyiz, bildiğiniz şeyler” ve “Şimdilik sağlık zamanı, şu salgın, milleti iyice perişan etmeden sonlansa herkes rahat bir nefes alacak” cümleleri yer aldı.
Ne olmuştu? HDP'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklanmıştı. Demirtaş'ın tahliyesi için 15 Mayıs'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuru, 21 Mayıs'ta reddedilmişti. Demirtaş'ın tahliye talebi üst mahkeme olan Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da 24 Mayıs'ta reddedilmesi üzerine avukatlar 29 Mayıs'ta Demirtaş'ın başvurusunun öncelikle görüşülmesi talebiyle AYM'ye başvurmuşlardı. Anadolu Ajansı (AA) 13 Haziran Çarşamba akşamı geçtiği haberde, AYM'nin Demirtaş'ın tahliye talebini reddettiğini belirtmişti. HDP'den 14 Haziran Perşembe günü yapılan yazılı açıklamada ise özetle şu ifadelere yer verildi: "AYM, başvurunun yapıldığı gün İçtüzük 73 uyarınca tedbir talebinin reddine karar vermiştir. Ancak Demirtaş ile ilgili İçtüzük Madde 73'e göre herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Talebimiz, İçtüzük 68 uyarınca dosyanın öncelikli ele alınması talebidir. AYM'nin olmayan bir talep hakkında karar vermiş olması, dosyayı incelemeden direktifle karar verdiğinin açık bir göstergesidir. Ayrıca olmayan bir taleple ilgili verilen bu karar toplumda algı oluşturmak için basına da servis edilmiştir." Demirtaş da, 19 Haziran'da avukatları aracılığıyla yaptığı paylaşımda "Anayasa Mahkemesi'nin tahliye talebimi reddettiği şeklindeki haberler doğru değildir. AYM, avukatlarımın tahliye başvurusunu henüz görüşmedi bile. Halen ölü taklidi yapıyorlar. AYM, dosyamı ele almaya korkar hale getirildi. Gerçekten çok yazık" dedi. Bunun üzerine Demirtaş'ın avukatları, AİHM'e 26 Haziran'da başvuru yaptı. 20 Kasım 2018'de AİHM Demirtaş kararını açıkladı ve "Serbest bırakılsın" dedi. Demirtaş, serbest bırakılmadı. |
(EMK)
*Fotoğraf: Sosyal medya