Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, aşırı sıcaklar nedeniyle narenciyede rekolte kaybının beklendiği söyledi.
Adana’da incelemelerde bulunan Barut, aşırı sıcaklar nedeniyle kış aylarında portakal, limon, greyfurt ve mandalina üretiminin ihtiyacı karşılayamayacağını belitti
Bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesini ve üretici kaybının karşılanmasını istediklerini belirten Barut, “Bu sağlanmazsa kış aylarında tıpkı geçen yıl patates, soğan ve patlıcanda olduğu gibi bu yıl da narenciye ürünlerini tüketiciler çok pahalı tüketecektir" diye konuştu.
Kışın dolu ve selin ardından bahar aylarında aşırı sıcakların darbe vurduğu narenciye üretiminde yaşanan sorunları, çözüm önerilerimizi dile getirdik. Üretici ve tüketicinin kazanacağı bir sistem için herkes elini taşın altına koymalı. #HerŞeyÇokGüzelOlacak pic.twitter.com/PzfNqeAZ4e
— Ayhan Barut (@AyhanBarut01) 15 Temmuz 2019
Türkiye'nin yıllık ortalama 4.5 milyon tonluk narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının Adana'daki narenciye bahçelerinden karşılandığını belirten Barut, Nisan, Mayıs ve Haziran’da etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle yüzde 70'e yakın ürün kaybının beklendiğini kaydetti.
"Sıcaklık meyvelerin dökülmesine neden oldu"
Barut, "Yaz ayları Adana'da da sebze ve meyvenin bolca üretilmesi demek. Ancak bu bereket üreticinin başına bela oldu. Ürünler tarlada elinde kaldı. Tarlada çürümeye terk edildi, nakliye masrafını bile karşılamadı. Çiftçinin elinde tarlada kalan bu ürünler büyük kentlerde 10-15 kat fazlasına tüketiciye sunuldu" diye konuştu.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ağaçlarda ciddi meyve dökülmelerine neden olduğunu dile getiren Barut şöyle devam etti:
“Rekolte kaybından dolayı bu yılki ihtiyaç karşılanamaz hale gelindi. Geçtiğimiz günlerde buranın afet bölgesi ilan edilmesini, üreticinin zararının karşılanmasını istedik ancak çağrımız karşılıksız kaldı.
"Bu yıl da Meclis gündemini tarım oluşturacak"
“Eğer bu zararlar telafi edilmezse narenciye üretimi ihtiyacı karşılayamayacak. Geçtiğimiz yıl Meclis gündemini tarım ürünleri oluşturmuştu. Bu yıl da tarım ürünleri narenciyeden başlayarak Meclis gündemine oturacak.
“Üretici zarar edecek, tüketici çok pahalıya tüketecek. Bu sistemi ortadan kaldıracak, üreticinin destekleneceği, tüketicinin ucuza tüketeceği bir sistemi hep beraber desteklemeliyiz." (HA)