Son aldığı rapora göre bir ay ömrü kalan kanser hastası Muhlis Barut'un tahliye işlemlerinin hızlandırılması için Adalet Bakanlığı'na yapılan başvuru reddedildi.
Barut'un kızı Gönül Barut, babasıyla özgürken, evinde vedalaşmak istediğini ama umutlarının giderek tükendiğini söyledi.
"Babam hep annemle kardeşimi soruyor. Onlar dün İzmir'den gelip babamı görüp hemen dönmek zorunda kaldılar, çünkü İstanbul'da kalacak yerimiz yok."
Barut, Metris Cezaevi'nde mahkum koğuşu olduğu gerekçesiyle, ailesinin yaşadığı İzmir'den İstanbul'a nakledilmişti. Cumartesi gecesi de Metris'te mide kanaması geçirerek Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
"Doktorlar tedavinin artık işe yaramadığını söylüyor" diyen Gönül Barut, hastanede babasının yanında refakatçi olarak kalıyor.
Cumhurbaşkanı da girişimde bulundu
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi avukatları, üçüncü yargı paketinin kabulünün ardından mahkemeye, Yargıtay 2. Ceza Dairesi'ne, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na ve Adalet Bakanlığı'na 18 Haziran'da tahliye talebini içeren dilekçeler göndermişti.
Avukat Dinçer Çalım, Adalet Bakanlığı'na Barut'un sağlık raporunu göndererek Yargıtay'daki dosyasının öne alınması girişiminde bulunulmasını talep ettiklerini söyledi.
"Ancak Bakanlık, talebimizi 'özel af' isteği kapsamında değerlendirerek 'Yapılacak işlem yoktur' cevabını verdi. Bu cevap, adli ve idari bürokrasinin bir tutuklunun daha cezaevinde ölümüne sebep olacağının işareti."
İki yıl önce karaciğer kanseri olduğunu öğrenen 50 yaşındaki inşaat işçisi Barut, Yeşil Kart'ının süresini uzatmak için başvuruda bulunduğunda kartın iptal edildiğini öğrenmişti. 8 Ekim 2010'da, İzmir'deki Bayraklı Toplum Sağlığı Merkezi'ni pompalı tüfekle basıp çevreye ateş açtı.
Çıkarıldığı İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 2 Şubat'ta "öldürmeye teşebbüs, tehdit ve hakaret" suçlarından toplam 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosya Yargıtay'da.
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Barut'a 15 Haziran'da "altı aydan az ömrünün kaldığı öngörülüyor" şeklinde rapor verdi. Bunun üzerine ailesi Yargıtay'a başvurarak tahliyesini talep etti, ancak henüz bir yanıt gelmedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hasta tutuklu Muhlis Barut ile ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek "Barut'un tahliye edilmesi ve son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için herhangi bir girişiminiz olacak mı?" diye sordu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Barut'un serbest kalabilmesi için yapılacak bir şey olup olmadığının araştırılması konusunda Cumhurbaşkanlığı yetkililerine talimat verdi. (AS)