120 kuruluşun yer aldığı Bartın Platformu'nun düzenlediği miting Kemer Köprü'de yapıldı. Yaklaşık 1,5 km yürüyen 20 binin üzerindeki Bartınlılar, "Kül yutmayacağız", "Zehir solumak istemiyoruz", "çileğime dokunma", "yaşam hakkıma dokunma", "gelecek nesillere nefes verebilmek için Amasra'da termik santral istemiyoruz", "yaşamları yok eden enerjiye geçit yok" pankartları taşıdılar.
Loç vadisi HES karşı mücadeledeki kadınların da destek verdiği önceki günkü (22 Nisan) mitingde en çok "termik santral istemiyoruz", "yapma santrali boşuna, yıkacağız boşuna" sloganı atıldı.
Karadeniz İsyandadır Platformu üyesi gençler, "Kara yazma bayraklar, isyandadır Bartınlılar, Kalkın ayağa kalkın, Biz şehirden siz köyden, Kalkın ayağa kalkın, ellerinde pankartlar, kovacaklar bu uşaklar, defolsun bu Hemalar" türkülerini söylediler.
Bartın halkının her yaştan ve kesimden katıldığı miting coşkulu ve renkli geçti. Bartın dışından İstanbul, Bursa, Samsun, Kastamonu, Zonguldak'tan gelen STK temsilcileri de desteklerini ifade etti.
Bartın Platformu adına Bartın ve Amasra Belediye Başkanları konuştular. Amasra Başkanı Emir Timur, Bartınlıların havasına, suyuna, toprağına sahip çıkmak için burada olduklarını, buraya termik santrallere karşı çıkmak için olduklarını söyledi.
"Bartın'ın her şeyini öldürecek hiçbir şeye 'evet" demeyiz"
Platform eş sözcüsü Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da, "Bir olalım iri olalım diri olalım. Bugünde iri olduk diri olduk, bugünde buradayız. Biz mücadelemizde Bartın'da sanayiye karşı gelen bir kuruluş değiliz. Bartınlılar sanayiyi sever, ama Bartınlılar Bartın'ın her şeyini öldürecek hiçbir şeye 'evet" demez" dedi.
Akın; "Bizler bir yılda yakılan kömürün dumanından yaşayamaz hale geliyoruz, termik santralin bir günde yaktığı kömürün zararı karşısında nasıl yaşarız. Gelecek nesle iyi bir Bartın bırakmak istiyorsak, bu santralin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Santralin kurulması ile ilgili aldatmacalar yapıyorlar. Bartın'ın hiçbir yerinde termik santral istemiyoruz." dedi.
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesinden Doç. Dr. Erdoğan Atmış, Bartın Amasra arasına yapılmak istenen Termik Santralle ilgili ÇED sürecinin başladığını söyledi. İktidarın böyle bir başvurunun olmadığını söylemesine rağmen HEMA yetkililerin 1 Nisan 2011 itibariyle ÇED sürecine başvurduklarını söylediğini belirtti.
Atmış, Bartın'ın Küre Dağları Milli Parkı Sınırları içinde olduğunu, Bartın'da Çevre ve Orman Bakanlığının 1/100.000 ölçekli planına göre ağır sanayi ve enerji yatırımları yapılamayacağını dolayısıyla da termik santral kararının olmadığını söyledi.
Bartın Platformu mitingin düzenlenmesi için yaptığı açıklamada, HEMA tarafından kurulması planlanan 2640 MW'lık 2 termik santralın projesi için, Tarlaağzı-Gömü için Çevresel Etki Değerlendirmesi'nin olumsuz çıkarken şimdi 2 km ötesi Delikliburun'a başvurmasına karşı çıkıyor.
Ayrıca mitingi KESK, DİSK, TMMOB gibi birçok emek örgütü de destekledi. (İP/EÖ)