Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullandığı" iddiasıyla Fener Rum Patriği Bartholomeos hakkında yaptığı soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
Bartholomeos’un 2. Uluslararası Ortodoks Gençliği Konferansı’nda, “Patrikhanemiz 6. asırdan beri ekümeniktir” sözleri üzerine, Bulgar Kilisesi Eski Yönetim Kurulu üyesi Bojidar Cibof suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmada takipsizlik kararı verildi.
Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Ahmet Çakar, Cipof'un şikayeti üzerine başlatılan soruşturmayı tamamladı. Kararda Bartholomeos'un ifadesi için çağrıldığı belirtilerek şöyle denildi:
"Bartholomeos'un açıklamasının kamu düzenini bozmadığı, fiiliyata dönüşen bir durum olmadığı, suç teşkil etme, görev sırasında dini hizmetlerin kötüye kullanma durumunun olmadığı, Yargıtay kararını eleştirmediği..."
Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin, “Patrikhanenin ekümenikliği yoktur” kararına rağmen, Bartholomeos’un yaptığı açıklama ile suç işlediği öne sürülmüştü.
Kerinçsiz "Savcı ekümenikliği savundu" dedi
Şikayetçi Bujidar Cibof’un avukatı Kemal Kerinçsiz itiraz dilekçesinde, takipsizlik kararını veren Cumhuriyet Savcısı Çakar’ı keyfi davranmakla suçladı. Kerinçsiz, “Savcı Çakar verdiği kararın ne anlama geldiğinin idrakı içinde değil. Ekümenikliğin anlamını tetkik etmemiş” dedi.
Kerinçsiz, Savcı Çakar’ın bu kararıyla Fener Rum Kilisesi’nin ekümenikliğini savunduğunu öne sürdü.
Bartholomeos Sakharov Ödülü adayları arasında
Her yıl insan hakları için çalıştığına inanılan kişilere verilen Sakharov Ödülü adaylarının bu yılki listesinde Bartholomeos'un da adı bulunuyor.
Sakharov Ödülü
Avrupa Birliği tarafından her yıl insan hakları için çalıştığına inanılan kişilere verilen Sakharov Ödülü adaylarının bu yılki listesini AP Haber Ajansı ele geçirdi.
Bartholomeos dışındaki bir diğer isimse Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e muhalif yazılar yazdığı için öldürülen Anna Politkovskaya.
Kazanan 25 Eylül'de belirlenecek. (GG/NZ)