Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso Meclis'teki konuşmasında "PKK terör örgütüdür" dedi, "Kürt Sorunu'nun çözümü için kapsamlı sosyo-ekonomik çabaların gerekliliğine işaret etti, Kürtlerin siyasal ve kültürel haklarının temin edilmesinin önemi"nden söz etti.
"Dengeli" bir konuşma...
bianet'in görüştüğü Demokratik Toplum Partisi (DTP) dış ilişkiler sorumlusu ve İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel Barroso'nun Kürt sorununa "terör sorunu" olarak yaklaşmasının sağlıklı bir bakış açısı olmadığını belirtti. Tuncel konuşmayı "dengeli" ve "Türkiye'nin hassasiyetlerini gözeten bir konuşma" olarak niteledi.
"Kürt sorununun elbette sosyo-ekonomik boyutu vardır, ancak siyasi boyutu da vardır. Bu yaklaşımın eksik ve sorunu çözebilecek nitelikte olmadığını düşünüyoruz."
"Türkiye'deki sorun bir terör sorunu değil, Kürt sorunudur. Bu 30 yıllık bir sorundur, PKK de sorunun nedeni değil, sonucudur. Demokratikleşme yolunda adımlar atılırsa bu sorun da kendiliğinden ortadan kalakcaktır."
Tuncel'e göre "Barroso'nun 'Milliyetçi olmak AB'ye girmeyi engellemiyor' ifadesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) bir mesaj."
Sorunun ekonomik boyutu yanın da siyasi boyutu da var
Tuncel "Barroso'nun DTP grubuyla görüşmesinde Türkiye'deki demokrasi anlayışı ve Kürt sorununa yaklaşımın konuşulduğunu" aktardı:
"Barroso 'Kürt sorunu konusunda bölgeye daha çok yatırımların yapılması, halkın kimlik ve kültürel haklarının kabul edilmesi gerektiğini, Avrupa'da birçok farklı kimliğin bir arada bulunduğunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya ekonomik ekonomik yatırımların önemli olduğunu' belirtti."
Tuncel "Barroso'ya grup olarak Kürt sorununu 'terör sorunu' olarak ele alan yaklaşımın Türkiye'de çözümsüzlüklerin nedeni olduğunu oysa sorunun siyasal ekonomik kültürel boyutları olduğunu, bu konuda sorunu çözmek isteyen demokratik, sivil bir adım atılmadığını söylediklerini" iletti.
"Newroz'u anımsattık, Kürtlerin kendi bayramlarını bile kutlayamadıklarını söyledik. Türkiye'nin AB sürecine girmesini istediğimizi, daha fazla demokratikleşebileceğini ifade ettik. Barroso da 'demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğü, Kopenhag kriterlerinin kendileri için esas olduğunu, Türkiye'nin de bazı temel şeyleri yerine getirmesinin önemli olduğunu' söyledi." (NZ/GG)
* Barroso'nun Meclis'teki konuşmasının tam metni için tıklayın.