Yüksek yargının dinlenmesiyle yeniden gündeme gelen yasa dışı izlemelere karşı İstanbul Barosu öncülüğünde 46 baronun desteğiyle bugün Taksim'de düzenlenen yürüyüş, avukatlar arasındaki görüş farklılıklarını da ortaya çıkardı.
24 binden fazla üyesiyle Türkiye'nin en büyük barosu olan İstanbul'da geçen yıl yapılan seçimlere, yönetime muhalif Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı olarak katılan Kemal aytaç, bianet'e "Baro yönetiminin dinlemelerle ilgili tavrını samimi bulmuyorum. Avukatlar vatandaşlar benzer uygulamalarla karşılaştığında baronun sesi çıkmadı" dedi.
Muammer Aydın başkanlığındaki yönetimin "hukukun değil bazı siyasi çevrelerin peşinden gittiğini" öne süren Aytaç "Örnek vermek gerekirse e-muhtırada baro ses çıkartamamıştır. Darbecilere karşı değildir. 12 Eylül'le ilgili açıklama yapmış olsalar da 12 Eylül'le ilgili belge hazırlayan ve dava açan Sacit Özkaya'yı baroya kabul etmeyerek tavrını göstermiştir" dedi.
İstanbul Barosu'nun Ergenekon soruşturmasındaki tavrı da eleştirilmiş, "Ergenekon sanık ve şüphelilerini korumaya çalışmak"la suçlamıştı.
Bugünkü eyleme destek vermeyenler arasında bulunan Diyarbakır barosu başkanı Mehmet Emin Aktar da, bianet'e, "Eylemin kağıt üstündeki dilini doğru bulmadığımız ve siyasi bir tavır olduğu için katılmadık" dedi.
"İletişimin izlenmesi ve tespiti konusunda bugüne kadar birçok insan mağdur edildi ve birçok önemli kararda yargının tarafsızlığı tartışıldı. Ancak bunların hiçbirine ses çıkarmayan baronun birkaç hakimin ya da savcının dinlendiği iddiasına bu denli büyük tepki göstermesini tutarlı bulmuyorum."
Aktar, bu eylemin "Ergenekon soruşturmasına karşı bir refleksin harekete geçmesi" olduğunu belirtti.
"Elbette ki kişilerin hukuksuz bir biçimde dinlenmesine karşıyız. Bu tamamen hukuk çerçevesinde, bir suçun açığa çıkartılması amacıyla yapılmalı ve sonuçları basına duyurulmamalıdır. Bu insan haklarının ve özel yaşamın korunması ilkesinin gereğidir."
Eyleme, Ergenekon soruşturmasının bölgede işlenen hak ihlallerinin ortaya çıkması için değerlendirilmesini isteyen Güneydoğu bölgesindeki barolardan hiçbiri destek vermedi. Gazete ilanlarıyla eyleme desteğini açıklayan baroların bulunduğu iller şöyle:
İstanbul, Adana, Aksaray, Amasya, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Isparta, İzmir, Karabük, Karaman, Kars, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak.(BÇ/EÜ)