Web sitesini hazırlayanlar tarafından bültenin yayımlanmasının reddedilmesi üzerine Yönetim siteyi de kapattı.
İşkenceyi Önleme Grubu'ndan (İÖG) avukat Mehmet Akdöl, İzmirli avukatların büyük bir kısmının avukatlar gününü, Baro Yönetim Kurulu'nun antidemokratik ve otoriter tavrı nedeniyle kaygı içerisinde kutladıklarını söyledi.
Akdöl, Baro'da siyasi ayrımcılık ve tahammülsüzlüğün had safhaya ulaştığını söyledi ve "İşkenceyi Önleme Grubunun kapatılmasıyla başlayan antidemokratik süreç hala devam ediyor ve bu tutum bizi üzüyor" dedi.
Baro Başkanı Nevzat Erdemir'in İÖG'nin kapatılması sonrasında bin 146 avukat tarafından imzalanarak sunulan seçimsiz olağanüstü genel kurul talebini reddetmesini değerlendiren Akdöl şöyle konuştu:
"Yönetim Kurulu, seçimsiz olağanüstü genel kurul talebini hukuki bir dayanağı olmadan geri çevirdi. Avukatlık Kanunu'nun 83. maddesinin açık ihlali söz konusu. Hukuksuzluk ülkemizde sık karşılaşılan bir durum ama bunu bir baro başkanı tarafından yapılması düşündürücü ve endişe verici".
Yönetime suç duyurusu
Yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyleyen Akdöl, "İdari mahkemesine giderek, talebin reddine ilişkin kararın iptalini isteyeceğiz. Bu karardan doğmuş olan mağduriyetimiz nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası açacağız. Baro başkanı hakkında görevi kötüye kullandığı içinde suç duyurusunda bulduk" dedi.
Akdöl, İzmir Barosu yönetim Kurulu tarafından çıkartılan bültenin Şubat sayısında "İşkenceyi Önleme Grubu Gerçeği" başlığıyla yayınlanan yazıyla projede görev yapan avukatlara asılsız suçlamalar yöneltildiğini söyledi.
"Projede Baro yönetiminin kararıyla çalışan avukatlar, sanki yasadışı çete faaliyetine girişip proje kapsamında gönderilen paraları yağmalayıp ceplerine indirmiş gibi bir intiba uyandırılmaya çalışıldı.'Kırmızı bülten'in kapağında, 'Belgelerle İÖG gerçeği', 'İşkence önleme kılıfı altında paylaşılan eurolar', ifadeleri kullanılarak, avukatlık meslek kurallarının bizzat baro yönetim kurulu tarafından TCK'de belirtilen suç niteliğindeki eylemlerle ihlal edilmeye çalışıldı. Baro dergisi yansız ve bağımsız olmak zorunda. Bu bülten çıkınca, bununla ilgili olarak suç duyurusunda bulunduk,maddi manevi tazminat davası açtık ve tekzip gönderdik".
İzmir Barosu'nun web sitesi kapatıldı
Baro'nun web sitesini hazırlayan Levent Mercan ve Önder Demir İÖG ile ilgili suçlamaların yer aldığı bülteni yayınlamayı redderek görevlerinden ayrıldı.
Bunun üzerine Baro Yönetim Kurulu "yenisini hazırlayacağı gerekçesiyle" web sitesini kapattı.
İzmir Barosu'nun web sitesi Türkiye'deki ilk baro sitesiydi ve bugüne kadar yaklaşık 220 bin kişi tarafından ziyaret edilmişti. Web sitesinin kapatılmasıyla avukatlar arasındaki iletişimi sağlayan mail adresleri ve grupları da devre dışı kaldı.
Baro'dan sitenin yenilendiği için kapalı olduğunu şeklinde açıklama yapılırken muhalif avukatlar ise sitenin kapatılmasının baronun kendi dışındaki düşüncelere tahammülsüzlüğünü gösterdiğini belirtti.
Yönetim ilk iş İÖG'yi kapatmıştı
İzmir Barosu'nun Ekim 2004 genel kurulunda seçilen Yönetim Kurulu, 7 Aralık'ta, İşkenceyi Önleme Grubu'nun kapatılmasına ve İşkencenin Önlenmesinde Hukukçuların Rolü Projesinin sona erdirilmesine karar vermişti.
Tepkilere karşın kararın geri alınmaması üzerine bin 146 avukat kararı görüşmek üzere olağanüstü genel kurul toplanması için dilekçe vermişti.
İzmir Barosu Başkanı avukat Nevzat Erdemir, İşkenceyi Önleme Grubunun kapatılması üzerine bin 146 avukat tarafından imzalanarak sunulan seçimsiz olağanüstü genel kurul talebini reddetmişti.(KÖ/EÜ)