İstanbul Barosu, hükümetin "Yargı Reformu Strateji Taslağı"nı baroların katkısını almadan hazırlamasını eleştirerek, yargı reformunun tarafların katılımını içeren bir şekilde yapılmasını talep etti.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in hazırladıkları taslağı geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'e sunduğu haberi gazetelerde yer almıştı.
"Anayasa taslağında da aynı şey oldu"
Baro, yaptığı yazılı açıklamada "Bu nitelikteki bir belgenin sunulmasından önce bilgimizin ve katkımızın bulunmamasını, bize özgü bir eksiklik olarak nitelendirmenin olanaksız olduğu kanısındayız" dedi.
"Bu türden bir başka katkı esirgenmesini, hazırlandığı bildirilen ama gizlenen Anayasa değişiklikleri aşamasında da yaşamıştık. Geçtiğimiz ay, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir üniversitede bile tartışılan Anayasa Değişiklikleri Tasarısı konusunda da, bilgi ve katkı talep edilmemişti.
"Hükümetin, hazırladığı metinleri, kendi ülke çevresi, kamuoyu veya sivil toplum kuruluşları ile tartışıp konuşarak pişirmek yerine, öncelikle 'dışarıdan' alacağı onaylarla tasarı haline getirmesinin, giderek kökleşen bir uygulama olmaya evrilmiş olmasından büyük üzüntü duyuyoruz."
"Yargı bağımsızlığına aykırı"
"Yargı Reformu Stratejisi Taslağı"nın Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik müzakereleri kapsamında hazırlanması zorunlu olduğunu hatırlatan baro, bu belgenin görüşleri alınmadan hazırlanmasının sadece "bir yöntem yanlışı" olmadığını; bu haliyle tasarının "dayanaksız" da kaldığını belirtti.
Baro, basına yansıyan düzenleme önerilerini de eleştirdi:
- Siyasal iktidarın Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na Meclis'ten üye seçimi, yargıda sözü edilen “bağımsızlık” ve “reform” kavramlarıyla asla bağdaştırılamaz.
- Kuvvetler ayrılığı ilkesinin doğru anlaşılamaması halinde, bir yandan Bakan ve Müsteşarın mevcudiyeti ile yürütmenin, diğer yandan da Meclis seçimiyle yasamanın, yargı üzerinde baskı oluşturduğu bir evreye geçileceği anlaşılıyor.
- Yargıcın memurlaştırıldığı, Adalet Akademisi ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile bakanlık ayaklı bir "kontrolün" devam edeceği yolundaki ısrarlı tavırlar, reform adı altında, egemenlik pekişmesinin gerçekleşmesine yol açacak yeni bir anlayışın getirilmekte olduğunu göstermektedir.
Hükümet: Bu sadece ön taslak
Bakan Şahin, gelen tepkiler üzerine "bunun bir ön taslak olduğunu" ve hukukçuların görüşüne sunulacağını belirtmişti.
Şahin ön taslağın 20-24 Mayıs tarihlerinde Antalya’da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri, Türkiye’deki tüm başsavcılar ve Adalet Komisyonu başkanlarının katılacağı toplantıda tartışılacağını söyledi. (EÜ/GG)