Türkiye Barış Girişimi'nin düzenlediği toplantılarda Kürt sorunu konusunda çözüme yönelik adımlar atmak amacıyla barışın nasıl sağlanabileceği, çok dilli ve çok kültürlü bir yaşamın tesisi, âdemi merkeziyetçilik ile barışın ilişkisi ve anayasal çözüm konuları gündemde olacak.
Konuşmacılar ulusal ve uluslararası arenadan yedi ülkenin barış atmosferinin oluşturulmasında aktif rol oynamış, acısını, zorluklarını yaşamış, yaşananların teorisini, nedenlerini araştırmış 14 akademisyen, araştırmacı, sivil toplum gönüllüsü ve yazardan oluşuyor.
"Çokdilli, çokkültürlü bir yaşamın kurulması"
Konferans, 8 Nisan (Cuma) saat 10.00'da, Leyla Zana ve Oya Baydar'ın açılış konuşmasıyla başlayacak. İlk oturuma saat 10.30'da başlayacak ve bağlığı da "Çatışmadan Barışa" olacak.
Prof. Dr. Ahmet İnsel'in moderatörlüğünü yapacağı oturumun konuşmacıları Prof. Dr Brice Dickson, Hassen Ebrahim, Prof. Dr. Teresa Freixes, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Roelf Meyer, Prof. Dr. Nükhet Sirman ve Ana Villellas olacak.
14.30'da gerçekleşmesi planlanan ikinci oturumun konusu da "Çokdilli, çokkültürlü bir yaşamın kurulması" olacak.
İkinci oturuma da Dr. Necmiye Alpay'ın moderatörlük etmesi planlanırken konu hakkında Prof. Dr. Carol Benson, Prof. Dr. Fatma Gök, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Prof. Dr., Ajit Mohanty, Prof. Dr. Robert Philipson ve Prof. Dr. Tove Skutnabb Kangas söz alacak.
"Barışa nasıl ulaşılacak"
9 Nisan'da (Cumartesi) ise Rakel Dink'in açılış konuşmasıyla başlayacak olan oturumlar "Bölgeselleşme ve âdemi merkeziyetçilik" başlığı ile devam edecek.
İlk oturuma Dr. Cengiz Aktar moderatörlük ederken Jean Dussourd, Prof. Dr. Teresa Freixes, Eric Suzanne, Prof. Dr. İlhan Tekeli, Fikret Toksöz ve Aysel Tuğluk konu ile ilgili söz alacak. İkinci oturum "Barışa nasıl ulaşılacak" başlığında ise moderatör Prof. Dr. Gencay Gürsoy başkanlığında ve BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Prof. Dr. Mithat Sancar, Sezgin Tanrıkulu ve Prof. Dr. Turgut Tahranlı katılımında gerçekleşecek bir oturum düzenlenecek.
Türkiye Barış Girişimi
Türkiye Barış Girişimi, ABD'nin İkiz Kule'lere yapılan saldırıyı neden göstererek Afganistan'a saldırması üzerine, yurtta ve dünyada barışın sağlanması ile kalıcı kılınmasını nihai amaç sayan 500'ü aşkın aydın, sanatçı, bilim insanı, akademisyen, yazar ve sivil toplum kuruluşu temsilci tarafından kuruldu.
Irak işgalinin ardından İstanbul ve Ankara'da düzenlenen ve on binlerce savaş karşıtının yer aldığı iki mitingin düzenlenmesinde de aktif olarak yer aldı. (ELV/EÖ)