Sivil toplum örgütlerinin (STK), sendika ve siyasi partilerin de stand kurarak katıldığı festivalde pek çok konser, atölye ve panelle "savaşa karşı" mesajlar verildi.
İlk gün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ikinci günse Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel Bak) alanı dolaşarak "Lübnan'a asker gönderilmesin" eylemlerine öncülük yaptı.
"'Savaşa, işgale, işgalciye karşı festival'iz"
İlk yıl "Şarkılarımız Yeryüzüne", ikinci yıl "Evimiz Dünya", geçen yılsa "Rock Şişede Durmaz" sloganlarıyla yapılan Barışarock'da bu sene "Bushgillere, savaşa, işgale, işgalciye, hayatı tahakküm altına alanlara karşı festivaliz" dendi.
Barışarock ortamının genç muhalif kitlenin buluşmasına aracı olup savaş karşıtı sesin daha gür çıktığı görüşünde olanlar kadar festivali eleştirenler de var.
Festivale ilk defa katılanlar çok beğendiklerini söylerken daha önce katılanlar geçen senelere göre festivalin daha sönük geçtiği görüşünde.
Üniversite öğrencisi Öncül Kırlangıç festival öncesi beklentisinin pek çok eyleme katılıp, politik etkinlikle tanışmak olduğunu söyledi ancak Kırlangıç festivalin daha çok eğlenceye dönük gerçekleşmesinden beklentisini karşılayamamaktan rahatsız.
Kırlangıç, "Bana göre daha önceki yıllarda katılımcılar daha muhalif bir kitle özelliği taşıyordu. Bu sene aslında karşı çıkılan festivalin alternatifi olmak gibi bir ortam göremedim. Herkes müziğe ve içkiye kendini kaptırmış" dedi.
Üniversite öğrencisi Erhan Arık'sa organizasyondan mutlu ancak söylemlerin değişmemesini eleştiriyor ve "Karşı olmak için yeni bir şeyler söylemek gerek" diyor.
Amatör Tiyatro Çevresinin oyunlar sergilediği alan ortasındaki açık sahnede Pazar günü 78'liler Girişiminin düzenlediği tartışma ortamı canlıydı. Tartışmada 78'liler Girişimi Barışarock ortamını paylaşanlara 12 Eylül darbesinin sorumlularının yargılanması için mücadele çağrısı yaptı.
Festival alanında kola satılmazken katılımcılar yiyecek ve içecek standlarının önünü hiç boş bırakmadı. Barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan çadırlarsa üzerlerine asılan savaş karşıtı döviz ve flamalarla renkli görüntülere sahne oldu.
Barışarock'ta, cumartesi günü The Blow Up's, Yolgezer, Erdal Bayrakoğlu, Gevende, Karagüneş, Çilekeş, False in Truth, Deli, Çamur, Zardanadam, Demirhan Baylan, Aylin Aslım, Moğollar, Mor ve Ötesi sahneye çıktı. Aynı gün konserlerin yanı sıra "Savaşa Karşı Ses Çıkar" başlıklı bölümde Memet Ali Alabora bir konuşma yaptı. Dün ise Pinhani, Işığın Yansıması, Soulitary, Koma Rewşen, Nidal, Anima, Catafalque, Karakedi, Turgut Berkes, Redd, Demir Demirkan, Yaşar Kurt, Kurtalan Ekspres, BGST Kardeş Türküler ve Bulutsuzluk Özlemi sahne aldı.
Alanda stand açan yeşiller ikinci kez Türkiye'de yapılan Formula 1 otomobil yarışlarını protesto etti. Bu sene Formula 1'in Barışarock'la aynı tarihe denk gelmesi "Formula 1 Değil Bisiklet, Savaş Değil Barışarock!" diyen Yeşiller Barışarock alanına bisikletleriyle geldi.
Barışarock'ta yer alan STK ve kampanyalar şöyle:
78'liler Vakfı Girişimi, Anti-Nükleer Cephe, Anarşist Blok, Amargi, Birarada Yaşamı Savunalım Kampanyası, Birgün Gazetesi, Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BİRLEŞİK METAL-İŞ), Cumhuriyet Gazetesi, Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Diyarbakır Tabip Odası, Doğayı Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Adana, Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu, Edirne Roman Derneği, Evrensel Gazetesi, Express Dergisi, Fanzin Standları, Feminist Kadın Çevresi, Gelecek Dergisi, Gökkuşağı Vosvosları, Greenpeace, Güney Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, Haydarpaşa İnisiyatifi, Hayvan Özgürleşmesi Hareketi, Irak Dünya Mahkemesi, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Teknik Üniversitesi Vosvos Kulübü, Karakedi Kültür Merkezi, Kocaeli Demokrat Gazetesi, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Küresel Eylem Grubu: Nükleer Karşıtı Kampanya, Küresel İklim Değişikliğine Karşı Kampanya, GSS karşıtı kampanya, LAMBDA İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Leman Dergisi, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı, Munzur derneği, Müzik Grupları Standları, Nobese, Öğrenci Muhalefeti, Pazartesi dergisi, Roll Dergisi, SODEV, Sosyalist İşçi Gazetesi, TEZKOOP-İŞ, Toplumsal Kalkınma Gönüllüleri, TükoDer, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Sakatlar Derneği, Türkiye Sosyal Forumu, Uluslararası Af Örgütü, Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Vapurlarımızı Vermiyoruz İnisiyatifi, Yeşiller, Yogarama, Yüxexes Dergisi. (EZÖ)