İki otobüsle yola çıkan katılımcıları Tepebaşı'ndan kalabalık bir grup alkış, zılgıt ve sloganlarla yolcu etti.
Diyarbakır'a doğru yola çıkan 70 kişinin arasında Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, yazar Fazilet Çulha, yapımcı Gülten Kaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı Hüsnü Öndül, gazeteci İnci Hekimoğlu, Genel-İş Genel Başkanı Mahmut Seren, Diyarbakır Demokrasi Platformu sözcüsü Selahattin Demirtaş, İstanbul Tunceliler Derneği Başkanı Nimet Tanrıkulu da var.
Katılımcılardan Uluslar arası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Akın Birdal, ayın 19'unda Ankara'da bir Barış Kürsüsü kuracaklarını ve toplumun her kesiminden, bütün demokratik katmanlarından emekçilerin, aydınların, sanatçıların, kadınların ve gençlerin neden barış istediklerini burada anlatacaklarını söyledi.
Avrupa Parlamentosu'ndan destek
Birdal, Avrupa Parlamentosu'nda sol, sosyalist, liberal ve Yeşiller grubundan isimlerin Barış İçin Aydın Girişimi'ne silahların susması ve çatışma ortamının son bulması için destek olduklarını ifade etti.
Birdal, 22-23 Kasım'da Avrupa Parlamentosu'nda bir dayanışma toplantısı yapacaklarını, onların da uluslararası sivil kuruluşların katılımıyla Ankara'ya geleceklerini, hükümet düzeyinde görüşmeler yapacaklarını belirtti.
"29 Kasım'da Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye temsilcilerine brifing vereceğiz" diyen Birdal "Bunun sonucunda da çatışmanın taraflarından silahların susturulmasını isteyeceğiz" diye ekledi.
Birdal, "Tek yanlı da olsa ateşkes sürecinin yeniden başlamasını umut ediyoruz" dedi.
"Barış herkesin talebi"
İstanbul'dan Diyarbakır'a giden yaklaşık 70 kişilik grup içinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcileri, Barış Anneleri, 78'liler Vakfı, Tiyatro Amargi, Gökkuşağı Derneği, Emeğin Partisi (EMEP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP), Bergama Köylüleri, yazarlar, sendikacılar, bilim insanları, öğretim görevlileri, sanatçılar ve insan hakları savunucuları bulunuyor.
bianet'e açıklama yapan Bergama Köylüleri Sözcüsü Oktay Konyar demokrasi ve barışı isteyen tüm kesimlerin temsilcilerinin bu yolculuğa katıldığını belirtti.
Daha çok halkın destek verdiğini söyleyen Koynar barışın, sadece Kürtlerin değil, ülkedeki bütün yurtseverlerin talebi olduğunu söyledi.
Barış karanfilleri ve Barış Ormanı
Savaşa karşı çıkan herkesi "Silahlar Sussun" kampanyasına çağıran Barış İçin Aydın Girişimi'nin Barış Otobüsü, bölgedeki çatışmaların son bulması, silahsızlanmanın sağlanması için Diyabakır'a gidiyor.
Saat 17.00'de Ankara'daki katılımcılar İstanbul'dan gelenlerle buluşacak.
Yarın (Perşembe) Diyarbakır'da olması beklenen katılımcılar akşam Barış Şenliği'ne katılacak, 12 Kasım'da bir basın açıklaması yapacak, Dicle Nehri'ne karanfil bırakıp barış güvercinleri uçuracak ve Barış Ormanı için fidan dikecek. (NS/EÜ)