İnsan hakları Derneği öncülüğünde oluşturulan Barış ve Demokratik Çözüm için Aydın girişimi heyeti Meclise yaptıkları ziyarette önce Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ile görüştü. Elkatmış, Türkiye'de demokratikleşme çabalarının çok önemli olduğunu belirterek, kitle örgütlerinin bu tür girişimlerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Elkatmış'ın ardından Meclis başkanı Bülent Arınç ile görüşen heyet başbakanın Türkiye'de Kürt sorunu yoktur" açıklamasını eleştirdi ve bu tür açıklamalarla Türkiye'de demokratikleşmenin sağlanamayacağını vurguladı.
Bülent Arınç ise bu konuda yorum yapmadı, hükümet olarak demokratikleşmek için çaba sarf ettiklerini söyledi. Heyet Elkatmış ve Arınç'a taleplerini yazılı olarak sunarak meclisten ayrıldılar.
Talepler
Aydınların Arınç ve Elkatmış'a ilettikleri talepler şöyle:
* Hukukun üstünlüğü ve insan haklarının herkes için geçerliliğini ortaya koyacak dil, kültür ve kimlik hakkının kabulü sağlanmalıdır. Anayasal ve yasal çerçeve tümüyle demokratikleştirilmelidir.
* Uyum yasalarını uygulanabilir kılacak siyasal, yargısal bir irade ve denetim mekanizması geliştirilmelidir.
* Silahların susmasının ardından yaklaşık beş yıl geçmiş olmasına rağmen ve bu durumun kalıcı kılınması yerine yeniden bir çatışma riskini yaratacak girişimlerden kaçınılmalıdır.
* Toplumca duyulan barış özlemine yönelik olarak bir siyasal genel af çıkarılmalıdır. Kürt sorununun demokratik ve barışçcıl çözümü için gerekli adımlar atılmalıdır.
* 15 yıl süren çatışmanın yarattığı yıkıntıları gidermek üzere, doğu ve güneydoğu bölgesi için ekonomik, sosyal ve kültürel alanlara yönelik bölgesel kalkınma ve gelişme programı uygulanmalıdır.
"Barış ve Demokratik Çözüm İçin Aydın Girişimi" şu aydınlardan oluşuyor:
Yazar Vedat Türkali, Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı Ercan Karakaş, Güney Vakfı Başkanı Fatoş Güney, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, sendikacı-yazar Yaşar Seyman, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Bergama Köylüleri Derneği Başkanı Oktay Konyar, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Avukat-yazar Eşber Yağmurdereli, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Akın Birdal, Tüm Bel- Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ile İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu. (BB)