Fotoğraf: TRT
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Suriye'ye yönelik 9 Ekim Çarşamba günü başlayan "Barış Pınarı Harekatı'nda yedinci güne girildi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dün (14 Ekim) yaptığı açıklamada "Tel Abyad ve Rasulayn kontrol altında” dedi.
Suriye Resmi Haber Ajansı (SANA), Suriye Ordusu’nun (SAA) Menbiç, Rakka, Tabka ve Haseke’ye girdiğini ve kentin kuzeybatısındaki Til Temir’e konuşlandığını duyurdu.
Operasyonda gelinen nokta şöyle:
15 Ekim: Suriye devlet ajansı SANA, Suriye Ordusu'nun,(SAA) SDG'nin elinde olan Menbiç şehrine girdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı da SAA'nın Menbiç'in tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. ABD askerleri de o tarihten bu yana Menbiç çevresinde konumlanmıştı. Reuters ajansı ise, ABD ve Koalisyon güçlerinin Menbiç'ten çıktığını duyurdu.Suriye Milli Ordusu da Menbiç'in kuzeyinde operasyon hazırlığı için konuşlandırıldığı belirtildi. Ayn İsa, Tabka Barajı, Menbiç kırsalı gibi SDG kontrolündeki bazı bölgelere hafta sonundan bu yana Suriye ordusu girmeye başlamıştı.
14 Ekim: SAA, saat 04.30'da, Resulayn'ın 35 kilometre güneydoğusunda bulunan Til Temir'e ve SDG'nin kontrol ettiği, Rakka'nın kuzeyinde yer alan Ayn İsa kasabasına da girdi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bu bilgiyi doğruladı. Ayn İsa'da bulunan az sayıda ABD askeri 13 Ekim'de üslerini terk etmişti.
13 Ekim: TSK ve SMO Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad ilçe merkezine giriş yaptı. MSB, ilçe merkezinin yanı sıra 1 belde ve 56 köye girildiğini açıkladı.
* SDG ve Şam Hükümeti'nin "askeri bir ön anlaşma" yaptıkları belirtildi. Suriye Ordusu'nun (SAA), SDG'nin elinde olan Kobane ve Menbiç'e doğru yola çıktığı açıklandı.
12 Ekim: MSB, SMO'nun Rasulayn şehir merkezinde kontrolü sağladığını, bu bölgede 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de TSK ve SMO'nun Rasulayn'ın merkezine girdiğini doğruladı.
11 Ekim: Suriye Milli Ordusu (SMO) ve TSK, Rasulayn'ın Tel Halef, Halave, Asfar Neccar, Kişto ve aşağı Kişto köyü ile Tel Abyad'ın El Yabse, Tel Fander, Müşeyrfe, Dedat, Bir Aşık, Berzan, Cüdeyde, Gısas ve Hamidiye'nin de aralarında olduğu 18 köyde kontrolü sağladı.
10 Ekim: Suriye Milli Ordusu (SMO), öğle saatlerinde Tel Abyad'a, akşam saatlerinde ise Rasulayn'a girdi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Rasulayn sınır kapısının ele geçirildiğini ve 11 köyde kontrolün sağlandığını duyurdu.
9 Ekim: Operasyon, TSK'ye ait savaş uçaklarının, Ceylanpınar’ın karşısındaki Rasulayn'ı (Serekaniye) vurmasıyla başladı. TSK, ilk günün sonunda, 22.30 sularında Tel Abyad'a (Gire Spi) karadan girildiğini duyurdu.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre yedi günde 611 SDG’li öldürüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden üç asker hayatını kaybetti. 44 asker yaralandı. Suriye Milli Ordusu’ndan ise 27 asker öldü, 123’ü yaralandı. Türkiye'de sınır bölgelerinde 18 sivil hayatını kaybetti, 150 sivil yaralandı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) raporuna göre 9 Ekim’de başlayan operasyon sonrasında 250 bin sivil köylerinden, şehirlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Göçler özellikle Tel Abyad, Ras’ul Ayn, Ayn Issa’dan oldu. SOHR’a göre Tel Abyad’da aralarında bir çocuğun da olduğu 21 sivil, Ras’ul Ayn’da 9 sivil, Beşhiriye’de bir çocuğun olduğu altı kişi hayatını kaybetti. (RT)
Harita:TRT
Kaynak: BBC, Rudaw, Sputnik veTRT