* FARC'ın temsilcisi Tanja Nijmeijer.
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti arasında 1964'ten beri süren savaşın ardından Küba'da 19 Kasım'da başlatılan barış görüşmelerinin ilk turu tamamlandı.
Reuters'ın haberine göre, FARC Sözcüsü Tanya Nijmeyer "görüşmelerin iyi gittiğini" söyledi.
FARC Sözcüsü Hollandalı Nijmeijer, "Görüşmelerin atmosferi gayet iyiydi. Hatta küçük şakalar bile yapıldı" dedi. Nijmeijer, basın toplantısında, Filistin halkıyla dayanıştıklarını belirten bir açıklama da okudu.
FARC Liderlerinden Andres Paris de "müzakerecilerin birbirlerini tanımaya başladığını ve kaynaştığını" belirtti.
"Biz masaya oturduğumuzda karşılarındakilerin barbarlar ya da vahşiler olmadığını, entelektüel savaşçılar ve siyasiler, duyarlı kadın ve erkekler olduğumuzu gördüler."
Görüşmelerde halkın da söz hakkı var
* FARC'ın müzakerecisi Tanja Nijmeijer, FARC Temsilcilerinden Ricardo Tellez ve Luciano Marin Arango (kod adı "Ivan Marquez")
Hükümet kanadı da görüşmeleri olumlu olarak değerlendirdi. Hükümetin Barış Müzakerecisi Humberto De La Calle, halkın da görüşmelere müdahil olması ve silahların bırakılması gerektiğini belirtti.
Barış müzakerelerine halkın da katılım sağlaması için, görüş ve önerilerin yazılabileceği bir internet forumu açıldı.
En önemli görüşme maddelerinden biri toprak reformu. Görüşme maddelerinden bir diğeri de ABD'de hapishanede olan eski FARC Lideri Simon Trinidad'ın serbest bırakılması ve görüşmelere katılması.
Ayrıca, gerillaların siyasi ve yasal geleceği, uyuşturucu ticareti konusu ve savaş mağdurlarının kayıplarının tazmini de görüşülecek.
50 yıldır süren gerilla savaşında onbinlerce insan öldü, milyonlarca insan göç etmek zorunda bırakıldı. Son 10 yıldır ABD'nin de orduya destek vermesiyle zayıflayan FARC, masaya oturmayı kabul etti.
Taraflar gelecek hafta Çarşamba günü ikinci tur için Küba'nın başkenti Havana'da tekrar bir araya gelecek.
FARC nedir?
1960'larda Kolombiya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak ortaya çıkan FARC, Marksist-Leninist bir gerilla örgütü olarak köylüleri ve kırsalda yaşayan yoksulları temsil ettiğini iddia ediyor.
1980'lerde uyuşturucu ticareti nedeniyle Komünist Partisi'yle ilişkisi kesilen grup, Kolombiya hükümetinin özelleştirmelere son vermesini, gelir dağılımını iyileştirmesini, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) etkisinden çıkmasını savunuyor.
Örgüt, ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa Birliği'nce de "terörist" olarak niteleniyor. Örgütün 8 bin ila 16 bin kişilik bir gerilla gücü olduğu tahmin ediliyor. (AS)