Türkiye Barış Meclisi (TBM) 3. olağan kongresinin sonucunda yayımladığı bildirgede, başta hükümet ve muhalefet partileri olmak üzere tüm siyasal çevreleri ve medyayı ayrımcılığı, halklar arasındaki gerilimi, nefreti ve şiddeti körükleyen, her türlü söylem, tutum ve davranışı terk etmeye çağırdı.
Kongresini dün (30 Kasım) tamamlayan TBM, ekonomik krizin yol açacağı sorunların toplumsal yarılmaları derinleştirme, barış çalışmalarını engelleme olasılıklarına da dikkat çekerek buna karşı, "Türkiye Barış Meclisi’nin emek örgütleri ve sendikalarla ilişki ve işbirliği özel bir önem kazanmaktadır" dedi.
"İmralı'da tecrit son bulmalı"
TBM, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı Cezaevi'indeki tecrit uygulamasının temel hak ve özgürlüklere, Türkiye’nin onayladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek, tecridin toplumsal duyarlılıklara da özen gösterilerek son bulması gerektiğini bildirdi.
Meclis, şiddetin son bulması için operasyonların ve çatışmaların durdurulmasına yönelik çağrılarını sürdürmeyi, "sözünü etkin kılacak yeni yöntem ve araçlar geliştirmeyi" de hedefliyor.
Anayasa çalışmaları ve Uluslararası Barış Konferansı
TBM'nin gelecek dönemde önüne koyduğu hedefler arasında, 12 Eylül darbesinden kalan anayasanın değiştirilmesi için "Anayasa Konferansı" benzeri çalışmalarını sürdürmek var. Meclis, Kürt sorununun çözümünde farklı ülke deneyimlerinin ve uluslararası çalışmaların paylaşılacağı bir "Uluslararası Barış Konferansı"nın da yararlı olacağına inanıyor.
Yerel seçimler için barış çalışmaları
TBM, Mart 2009'daki yerel seçimlerde yer alacak parti ve adayları programlarında ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkmaları, Kürt sorununun demokratik ve barışçı çözümüne yer vermeleriyle ilgili teşvik edici çalışmalar yapmayı da hedefliyor.
Mektup kampanyası
Meclis, toplumun barış taleplerini artırmak, halkların empati kurabilmesi ve acılarını ortak duygu haline getirebilmesi için bir mektup kampanyasının, kadın, medya konularında ve kültürel alanda etkinliklerin de barış çalışmalarını güçlendirebileceği kanısında.
Barış Meclisi
2007 başında, birçok sanatçı, yazar, gazeteci, akademisyen ve hak savunucusunun çağrısıyla toplanan Türkiye Barışını Arıyor Konferansı'nın ardından Eylül 2007'de kurulan barış Meclisi, ilk toplantısının sonucunda Kürt sorununun çözümü için siyaset, ekonomi, sosyal ve kültürel alan, medya ve toplumsal iletişim alanlarında yapılması gerekenleri sıralamıştı. (TK)