Türkiye'nin yedi farklı coğrafi bölgesini temsil eden yöre derneklerinin İstanbul'daki temsilcilerini 27 Şubat Pazar günü saat 12.30 da kardeşliği, dayanışmayı, eşit ve özgür bir arada yaşamanın olanaklarını konuşmak için buluşuyor.
Türkiye Barış Meclisi'nin organize ettiği toplantı saat 12.30'da İstanbul Tabipler Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşecek.
Prof. Dr. Murat Belge'nin ''Farklılıklarla bir arada yaşamın toplumsal zeminleri ve olanakları'' konusu ve Bekir Ağırdır'ın ''Somut veriler ve toplumsal gerçekler'' başlığı ile katılacağı toplantıda ayrıca barış ve Türkiye'nin geleceği ve Kürt Sorunu'nun çözümü de konuşulacak ve tartışılacak konular arasında.
Tahmaz: Buluşma vidanlara çığlık olsun
Barış Meclisi sözcüsü Hakan Tağmaz toplantının PKK'nin 1 Mart eylemsizlik kararının sona ereceğe güne denk gelmesinin özel bir anlamı olmadığını söylüyor.
"Tamamen tesadüf. Ancak yaklaşık altı aydır deyim yerindeyse yaprak kımıldamayan bir çözüm/çözümsüzlük döneminden geçiyoruz. Ve öyle umut ediyoruz ki bu buluşma 'vicdanların çığlığı' olacak.''
Hedef, derneklerin dikkatini temel sorunlara çekmek
Tahmaz, yöre derneklerini böyle bir konuda bir araya getirme fikrinin nasıl oluştuğu sorusunu, ''yöre dernekleri Doğu ve Güneydoğu sorunlarına duyarlı değiller ve bu konuyla ilgili çok fazla sesleri çıkmıyor," şeklinde yanıtlıyor.
"Sadece İstanbul'da 18 bin yöre derneği var. İstedik ki artık yöre derneklerinin de bu konularla ilgili sesi çıksın ve bu yönde İstanbul'da bu konunun ilk defa bu kadar çok sesli bir ortamda konuşulması için böyle bir adım attık."
Tahmaz en önemli hedeflerinin daha çok hemşehriler arası dayanışma sağlayan yöre derneklerin dikkatini Türkiye'nin aslında temel sorunlarından biri olan Kürt sorununa çekmek ve onların da çözüm sürecine katkıda bulunmalarını sağlamak için gerekli zemini sağlamak olduğunu söylüyor.
''Toplantıda çok farklı görüşler olacak; eski Milliyetçi Hareket Partililer, Adalet ve Kalkınma Partililer, Cumhuriyet Halk Partililer, sosyalistler herkez. Tüm bu farklı görüşlerin zihninde ''Bu işin başka bir boyutu da varmış'' düşüncesini uyandırmak önemli.'' (ELV/EÖ)