Meclis, 13-14 Ocak'ta düzenlenen "Türkiye Barışını Arıyor" konferansının sonucunda oluştu. Hedefi, "gerçek ve kalıcı barışı sağlamak, halkların dayanışma ve kardeşliğini gerçekleştirmek, toplumsal barışın tesisi konusunda çalışmalar yürütmek".
Girişimin çağrıcılarına yarınki toplantıdan beklentilerini sorduk. Konuştuğumuz çağrıcılar, "kalıcı barışın sağlanması için çatışma ortamının sona erdirilmesi gerektiğinde" birleşti.
Prof. Dr. Doğu Ergil: Bu meclisin toplanmasının birinci nedeni Türkiye'de artık anlamsızlaşan, gerekçelendirmede zorlandığımız çatışma ortamının sonlandırılması, ikinci nedeni, düzene karşı olduğunu şiddet sergileyerek gösteren kesimin niçin bu en radikal yöntemi sergilediğini ortaya çıkarmak. Bu nedenleri toplumun anlamasını sağlamak istiyoruz. Sonuçta, pozisyonlar belirlendikten sonra uzlaşmanın makul zeminlerde mümkün olan araçlarla sağlanması hedefleniyor.
Prof. Dr. Melek Göregenli: Barış Meclisi, Barış Konferansı'nın devamı niteliğinde. Meclis genelde çatışmayla, sorunun tarafları arasındaki iletişimsizlikle ifadesini bulan yaklaşımların tersine, barışla çözüm aramaya yönelik bir çaba. Özellikle Kürt sorunu çerçevesinde barışçıl çözümler için yeni öneriler geliştirmeyi hedefliyor. Çatışmanın çeşitli biçimlerde zarar verdiği kesimlerin seslerini duyurabilmesine olanak sağlamayı, farklı alternatifleri hayata geçirebilme ve yeni parlamentoyu sorunun barışla çözülmesi yönünde ikna etmeye çalışmayı hedefliyor.
Eski İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş: "Barış" cumhuriyetin her dönemine damgasını vuran ama uğruna gerektiği ölçüde mücadele edilmemiş bir kavram. Türk Silahlı Kuvvetleri ve hükümetlerin inisiyatifine bırakılmış. Farklılıklar daha da büyümüş. Savaş, çok büyük mal kaybına neden olmasına rağmen ötelenmiş. Bunun daha da büyümesi, sorunların daha da büyümesine razı olmak, bir anlamda ona yeşil ışık yakmak. Barıştan hepimiz sorumluyuz.
78'liler Derneği Girişimi Sözcüsü Celalettin Can: Barış Meclisi yeni bir dönem. Başlayan bu dönemde barış politikasına dair açık mesajlar vermeyi bekliyoruz. Kürtlerle Türklerin karşılıklı olarak birbirini anlayabileceği bir diyalog ortamının gelişmesini istiyoruz. Barışın önündeki en önemli engellerden biri militarizm. Yarınki toplantıda yeni demokratik anayasanın oluşturulması çağrısı yapacağız. Yirmi kişilik milletvekili grubundan da bu konuda çalışmaları yürütmelerini isteyeceğiz.
Demokratik Toplum Partisi eski eşbaşkanı Orhan Miroğlu: Bu çalışma daha erken bir tarihte sonuçlanabilirdi. Ama seçimler, Dink'in öldürülmesi, cumhurbaşkanlığı seçimi seyri etkiledi. Amaç toplumsal barışa katkı sunacak şekilde yeni bir dönemi başlatmak. Çok farklı düşünsel yapıda olan kesimleri de bir araya getirebilecek bir yapısı var.
Prof. Dr. Cengiz Güleç: Gündem de açılış konuşması yapacağız. "Barışı programlamak" özel oturumu olacak. Barış meclisinin iç işleyişi yani tüzüğü tartışılacak. Komisyonlar, çalışma grupları seçilecek. Barışı doğrudan doğruya tehdit eden sorunlar nelerdir bunlar tartışılacak. Barışı tesis etmeye yönelik konular konuşulacak. Bir sivil demokratik kuruluşu oluşturma amacını taşıyorum. Bunun gerçekleştirilmesini istiyoruz. (AÖ)