Türkiye Barış Meclisi sözcüleri Prof. Dr. Cengiz Güleç ve Hakan Tahmaz, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın hükümetin "Kürt açılımı" diye adlandırılan paketiyle ilgili açıklamalarını olumlu karşılıyor.
bianet'in görüştüğü Güleç ve Tahmaz, Atalay'ın Kürt sorununda çözümün "demokrasiyle, hak ve özgürlüklerin genişlemesiyle mümkün olacağına"dair sözlerini, "konuya kafa yoran bütün kesimlere katılım çağrısı"nı ve hükümetin bu süreçle ilgili Atalay gibi ağırlığı olan bir bakanı eşgüdümle görevlendirmiş olmasını önemsiyor.
Güleç'in de Tahmaz'ın da dikkat çektiği noktalardan biri, bu aşamada hükümetten paketin içeriğine dair bir açıklama beklemenin erken olduğu.
Güleç: Açıklama hükümetin vizyonunun değiştiğini gösteriyor
Güleç'in açıklamayla ilgili bazı saptamaları şöyle: "Hükümet ilk kez Kürt sorununun demokratikleşmeyle çözülebileceğini dile getiriyor. Bu yaklaşım önemli. Çözüm için emek sarf edenleri ciddiye alacaklarına dair taahhüt de önemli. Gerçi alıp almayacaklarını bilmiyoruz, ama ortada bir taahhüt var. Çözümü demokratikleşmeyle ilişkilendirmesi, tarafları sürece katacaklarına dair sözleri, hükümetin 'çözümsüzlükle çözüm' politikasından uzaklaşmak istediğini gösteriyor."
"Sivil inisiyatifler daha canlı müdahil olmalı"
"Türkiye Barış Meclisi'ne görüşme için resmi bir çağrı gelmedi şimdiye kadar. Ama bu konuşmada geleceğine dair işaretler var. Sanıyorum, Barış Meclisi gibi sivil inisiyatiflerin hükümetin açılımına daha canlı müdahale etmesi, olumlu anlamda yönlendirmesi önemli."
"Barışçıl çözümle Türkiye dünyaya model olabilir"
"Atalay'ın dünyadaki toplumsal ihtilafları çözmüş ülkelerin modellerini inceleyeceklerine, 'dünyaya örnek olacak bir Türkiye modeli yaratılabileceğine' dair sözleri de bir ilk. 70 civarında ülkede iç savaş boyutuna varan toplumsal ihtilaf var. Hem mevcut çözümlerden yararlanılır hem de bu büyük sorun gerçekten demokratik, barışçıl yollarla çözülebilirse, Türkiye gerçekten model olur."
Tahmaz: İlk adım "diyalog" demiştik
Tahmaz da, Türkiye Barış Meclisi'nin geçen ay başında İstanbul'da düzenlediği "Çözüm İçin Diyalog Konferansı"nda, Kürt sorununda çözüm için ilk adımın diyalog olması gerektiğini vurguladıklarını anımsattı.
Tahmaz, hükümetin paketinin içeriği kadar, bu içeriğin nasıl uygulanacağına dair karar sürecinin de önemli olduğunu vurguladıktan sonra, "Bu karar süreci, Meclis'te, çözüm isteyenlerin dahil olmasıyla gerçekleşmeli" diye konuştu.
"Uzadıkça süreç kışkırtmalara açık hale gelir"
Tahmaz, paketin hazırlanmasıyla ilgili sürecin uzamaması gerektiğinin de altını çizdi; "Yoksa, kışkırtmalara açık hale gelebilir, bu arada umutlar kırılabilir" dedi. (TK)