Türkiye'nin ilk defa evsahipliği yaptığı Uluslararası Barış Eğitimi Enstitüsü (IIPE) konferansı için Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsrail, Filistin, Irak, Pakistan ve Zimbabwe'nin de aralarında bulunduğu 22 ülkeden 70 katılımcı İstanbul'a geldi.
Katılımcılar, bugünkü panel haricinde dışarıya kapalı olacak toplantılarda IIPE'nin bu seneki konferans için belirlediği "İnsan Güvenliği, Bölgesel ve Küresel İşbirliği Olanakları" teması üzerinde tartışacaklar.
Konferans süresince, özellikle Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar'da insan güvenliği alanındaki eksikliklerin bir çok çatışmanın hem nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıktığı tespitinden yola çıkılarak "insan güvenliği" kavramı tartışılacak.
Bu bağlamda, barış eğitimi yöntem ve uygulamalarının sağlayabileceği katkılar da konferans süresince ele alınacak.
"Cesur, öncü işler yapan insanlar"
Bianet'e konuşan Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden Ayşe Gül Altınay, konferansın şu ana kadar "çok renkli" geçtiğini söyledi.
IIPE'nin, barış için çalışan aktivistler ve düşünürler için "bağımsız, küresel bir iletişim ağı oluşturduğunu" vurgulayan Altınay, "Burada kurulan ilişkiler konferanstan sonra da sürüyor, işbirlikleri yapılıyor, tartışmalar sürüyor" dedi.
Her sene farklı bir tema
IIPE ilk defa 1982'de, Columbia Üniversitesi'ne bağlı Teachers College'da düzenlendi.
1982'den sonra her yıl değişik üniversite ve kurumların evsahipliği yaptığı IIPE konferanslarında "Barış Üzerine Yeni Perspektifler", "Bölünmüş Toplumlarda Barış Eğitimi" gibi konular tartışıldı.
Merkezi hala Columbia Universitesi'nde olan Barış Eğitimi Merkezi'ne bağlı olan IIPE, araştırmalar ve projeler düzenliyor ve yayınlar çıkarıyor. (EÜ/BB)
* Daha fazla bilgi için IIPE'nin web sayfasına bakılabilir.