Barış İçin Akademisyenler grubu sınavda PKK’nin manifestosunu sorduğu için hedef gösterilen Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Barış Ünlü’ye destek veren bir açıklama yayınladı.
Türkiye’de üniversitelerin ve üniversite hocalarının ırkçı ve nefret söylemiyle dolu haberlerle hedef gösterildiğinin belirtildiği açıklamada bu yöndeki baskılar eleştirildi.
“Barış Ünlü’nün final sınavlarında sorduğu bir soru bahane edilerek muhafazakâr-milliyetçi çizgideki kimi yayın organlarınca hedef gösterilmesi, yaşanan son örneklerden biridir.
“Her tür ayrımcı, ırkçı, milliyetçi hedef gösterme ve üniversiteleri baskı altına alarak sindirme, susturma çabalarına rağmen, üniversitelerin eleştirel ve özgür düşüncenin hakim olduğu, evrensel standartlarda demokratik, bilimsel çalışmaların yapıldığı kurumlar olduğunu savunmaya devam ediyoruz.
“Barış Ünlü üzerinden yürütülen ırkçı milliyetçi linç kampanyasını, öz olarak bu niteliklere bir saldırı olarak görüyoruz.”
“Tuhaf ve kabul edilemez”
Saldırıların hocaların ders içeriğini belirleme, istediği sınav sorusunu sorma, ders materyallerini seçme özgürlüğüne ve özerkliğine yönelik olduğunun anlatıldığı açıklamada, Ünlü’nün maruz kaldığı gibi baskı ve sindirme girişimlerinin özgürlük ve demokrasi için kaygıları çoğalttığı da dile getirildi.
“Kürt Sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen diyalog, daha fazla demokrasi ve özgürlük umudunu beslerken akademilerin ve akademisyenlerin bu şekilde, hem de Öcalan’ın söz konusu olduğu bir durum üzerinden hedef gösterilmesi, apaçık bir tuhaflıktır ve kabul edilmez.”
Ne olmuştu?
Barış Ünlü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde verdiği bir dersin final sınavında Abdullah Öcalan'ın PKK'nın kuruluş manifestosu olarak 1978'de yazdığı Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosu”nu sormuştu.
Türkiye’de Siyasal Hayat ve Kurumlar dersinde sorulan soru şöyleydi.
“Abdullah Öcalan’ın yazmış olduğu, 1978 tarihli 'Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosu' başlıklı broşür ile 2012 tarihli 'Ortadoğu’da Yerel Sistem İnşası Olarak Demokratik Modernite” başlıklı yazıyı, sömürge, ulus devlet, devrimci şiddet, demokrasi gibi kavramlara/olgulara olan yaklaşımları bağlamında kıyaslayınız. Bunu, arada geçen 34 yıl boyunca dünyada ve Türkiye’de yaşanan değişimleri ve Kürt hareketinin Kürt toplumunun yaşadığı dönüşümleri içerecek şekilde yapınız.”
Vahdet’in haberi
Vahdet gazetesi ise bunu terör propagandası yapılıyor diye haberleştirdi.
Ardından sosyal medyada Ünlü’ye karşı bir kampanya başlatıldı.
Barış Ünlü de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, propaganda yapmadığını, dersin içeriğinin Kürt ve Ermeni meseleleri olduğunu söyledi.
İlk değil
Yeni Akit ve Habervaktim sitesi yaklaşık bir yıl önce, 31 Aralık 2012’de "Öğrenci Evi mi Örgüt Evi mi?" isimli haberde de Barış Ünlü'yü "Kaos yanlısı bir hoca" diyerek hedef göstermişti. (YY)