Şube Sekreteri Vetha Aydın, bildiride, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde çıkarılan yasaların hayata geçirilmesinde problem yaşandığını vurgulamıştı.
Savaştan çıkarı olanlar
Aydın, şöyle konuşmuştu:
* İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıç tarihi olan 1939 yılının 1 Eylül gününü, Birleşmiş Milletler (BM) 1984 yılında "Dünya Barış Günü" ilan etti.
* Tüm insanlar bu günde barışı, kardeşliği, eşitliği, temel hak ve özgürlükleri en yüksek sesle haykırmalıdır. Çünkü barış, soyut anlaşılmaz bir olgu değildir. En az savaşın yarattığı kan, barut ve gözyaşı dünyası ve o dünyada yaşanan tarifsiz acılar kadar gerçektir. Onu bilinmez, anlaşılmaz ve tanımlanmaz hale getirmeye çalışanlar, aslında savaştan çıkarı olanlardır.
Değişiklik kağıt üzerinde kaldı
* Kısa bir süre önce ülkemiz demokratikleşme yolunda birçok düzenlemelere gitti. Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları kapsamında çıkarılan yasalar, özgürlükler önündeki engelleri kaldıran, bireysel haklarda da geniş bir açılım sağlayan bir çerçevede kabul edildi.
* Ancak yasal düzeyde yapılan olumlu değişiklikler sadece kağıt üzerinde kaldı. Örneğin, uyum yasalarının çıkarıldığı günden bu güne kadar insan hakları ihlallerinde kayda değer bir düşüş gözlemlenmedi.
* Bunun en önemli nedeninin gerçekleşen yasal değişikliklerin idari uygulamalara yansımaması olduğu düşüncesindeyiz. Ayrıca toplumumuzdaki şiddet kültürü de gösteriyor ki, mevcut yasalar her ne kadar AB standartlarına göre düzenlenmişse de, toplumumuzdaki mevcut şiddet kültüründen kaynaklı anlayıştan dolayı hayata geçirilemiyor.
* Bu durum 1 Eylül 2001 ile 1 Eylül 2002 tarihleri arasında ilimizde meydana gelen insan hakları ihlallerinden de anlaşılmaktadır.
İnsan Hakları İhlalleri Bilançosu
Yaşam hakkına yönelik ihlaller:
* Faili meçhul cinayet ve yargısız infazlar:6
* Mayın patlaması: 1 ölü, 1 yaralı
Kişi güvenliğine yönelik ihlaller:
* Gözaltı: 118
* İşkence ve kötü muamele: 9
* Kayıp iddiaları: 1
* Tehdit: 3
* Tutuklama: 26
* Gösterilere müdahale: 2
* Gösterilere müdahale sonucu yaralanma: 36
Çalışma yaşamına yönelik ihlaller:
* Sürgün: 20
* Cezalandırma: 1
Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlaller:
* Yasaklanan etkinlikler: 5
Diğer:
* Cezaevi: 5
* İntihar: 6 (BB)