Kandil'den ve Mahmur'daki mülteci kampından gelen "barış grupları"nın devlet yetkililerine ve kamuoyuna yönelik olarak yazdığı mektubun metnini Fırat Haber Ajansı (ANF) yayımladı.
Gruptakiler, PKK'nin hapisteki lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine, Kürt sorunun çözümünde tıkanan siyasi sürecin açılması için kendi özgür iradeleriyle geldiklerini, Ceza Yasası'ndaki "etkin pişmanlık" maddesinden yararlanmak için gelmediklerini söylüyor.
"Sorunun kaynağı değil, çözümün tarafıyız" diyen, kendini "Barış ve Demokratik Çözüm Grubu"olarak adlandıran grubun mesajları özetle şöyle.
Öcalan'ın yol haritasının açıklanması: Öcalan'ın hazırladığı yol haritasının kamuoyuna açıklaması ve muhataplarına verilmesi.
Operasyonların durması: Askeri ve siyasi alana dönük operasyonların durdurulması ve Kürt sorununun barışçıl ve demokratik siyasi çözümünün önünün açılması.
Çözüm demokratikleşme, diyalog ve müzakerede: Çözümün Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleşmesine bağlı olarak Kürt halkının özgür iradesini esas alma temelinde diyalog ve müzakere yöntemiyle gerçekleştirilmesi.
Özgür, eşit, birlikte yaşam: Türkiye demokratik ulusunun bir parçası olarak Kürt halk kimliğimiz temelinde ve anayasal güvenceye sahip olarak özgür, eşit ve birlikte yaşamak.
Kürtçe'ye özgürlük: Anadilimiz olan Kürtçe'yi her yerde özgürce konuşmak, öğrenmek, geliştirmek ve tarihi değerlerimizi, kültürümüzü ve coğrafyamızı anadilimizde yaşamak. Çocuklarımızı Kürtçe adlandırmak, Kürtçe eğitmek ve büyütmek.
Kültürel haklar: Kürt halkı olarak tarihimizi, kültürümüzü, sanat ve edebiyatımızı özgürce yaşamak, geliştirmek ve korumak.
Siyaset, ifade ve örgütlenme özgürlüğü: Kendi kimliğimizle demokratik toplumsal örgütlenmemizi geliştirmek, demokratik siyaset yapmak ve kendimizi özgürce ifade etmek.
Yeterli olanaklarla, baskıdan uzak, güvenlik içinde yaşam: Köy, kasaba ve şehirlerinde özel harekatçı, korucu ve polisin baskı ve zulmünden uzak, yeterli imkanlara kavuşmuş ve güvenlik içinde yaşamak.
Demokratik anayasa: Türkiye'nin demokratikleşmesini ve bunun için sivil-demokratik bir anayasanın hazırlanmasını istiyoruz.
Grup, mektubun sonunda,"Bu taleplerimiz temelinde, Kürt sorununun demokratik çözümünü, Türkiye'de barış ve demokrasi isteyen herkesle tartışmak ve birlikte çalışmak için bu adımı atıyoruz" diyor. (TK)