Barış gazeteciliği nedir, hangi gereklilik ile ortaya çıktı ve diğer habercilik türlerinden farkı nedir?
Peki ya önündeki engeller? Silahlı çatışma, siyasal kutuplaşma durumlarının, gündelik hayatta yaşanan çoklu karşıtlıkların haberleştirilmesinde barış gazeteciliği nasıl hayata geçer?
21 Kasım Cumartesi günü BİA eğitim danışmanı, Kadir Has İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesi'nden (AUT) Dr. Rukhsana Aslam barış gazeteciliğinin Türkiye, Pakistan ve Yeni Zelanda medyasındaki pratikler ve iletişim eğitimindeki yeri üzerinden hem pratik hem de teorik olarak tartışmak için biraraya geliyor. Oturumun moderatörlüğünü Hakikat, Adalet, Hafıza Merkezi'nden Murat Çelikkan üstlenecek.
Başarıyı sağlayan faktörler neler? Engellerin kaynakları nedir? Dünyanın farklı coğrafyalarındaki örnekler birbirleri ile ne kadar bağlantılı? Aslam ve Alankuş toplantıda bu ana başlıklar ile yeni bir etiği, pratiği ve gazetecilik eğitimini ele alacaklar.
"bianet.org" canlı yayını
Toplantı, 21 Kasım'da 14:00-18:00 saatleri arasında Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleşecek. Giriş serbest.
Toplantı süresince İngilizce-Türkçe/ Türkçe-İngilizce çeviri olacak ve aynı zamanda www.bianet.org sitesinde canlı olarak yayınlanacak.
Sevda Alankuş |
Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1980'de mezun oldu. Yüksek Lisans ve doktora derecelerini Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında ve aynı Üniversite'de tamamladı. Akademik çalışmalarına 1988-89 arasında Leeds Üniversitesi'nde devam etti. Ege ve Ankara üniversiteleri iletişim fakültelerinde 1982-1999 yılları arasında öğretim üyesi olarak çalıştı. Doçentlik ve profesörlük ünvanlarını İletişim Bilimleri alanında aldı. 1999-2008 arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim ve Medya Çalışmaları Fakültesi, 2008-2013 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanlıklarında bulundu. 1998'den bu yana Bağımsız İletişim Ağı (BİA) eğitim danışmanı. IPS Vakfı Yayınları'ndan çıkan 16 kitabın çoğunun editörlüğünü üstlendi. Araştırma alanlarını alternatif medya, barış gazeteciliği, feminist medya eleştirisi gibi konular oluşturuyor. |
Rukhsana Aslam |
Pasific Media Center'da kıdemli araştırmacı olarak çalışıyor; araştırma odağını barış gazeteciliği, medya ve çatışma oluşturuyor. 1990'da Pakistan'daki Punjab Üniversitesi'nin İngiliz Edebiyatı ve Sosyoloji bölümlerinden mezun oldu. Aynı üniversitede İngiliz Edebiyatı yüksek lisans programına devam etti ve 1993'te Chevening bursu ile Londra'daki City Üniversitesi, Uluslararası Gazetecilik alanında yüksek lisans derecesini aldı. 2000 yılına kadar BBC, GEO TV ve Pakistan'ın en yaygın İngilizce gazetesi The News International, Rawalpindi'de çalıştı. 2004'te Fatima Jinnah Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin bölüm başkanlığını üstlendi ve aynı üniversitede 'Kadının Sesi' (Voice of Woman) radyo projesini yürüttü. 2010 yılına kadar Pakistan'da Hamarad ve Uluslararası İslam Üniversitesi'nde medya bölüm başkanlığı ve danışmanlığı yaptı, doktorasını 2014'te Auckland Teknoloji Üniversitesi'nde (AUT) barış gazeteciliği üzerine tamamladı. |
Murat Çelikkan |
Hakikat, Adalet, Hafıza Merkezi yöneticilerinden. Üç yıldır geçmişle yüzleşme ve ağır insan hakları ihlalleri konularında çalışmalar yapıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde İşletme okudu. Demokrat'ta başladığı gazetecilik hayatına Nokta, Sokak, Evrensel, Yeni Gündem, Hürriyet, Radikal ve Sabah'ta devam etti. 1980 askeri darbesi sonrasında Türkiye insan hakları hareketinde yer aldı. Gazeteciliğin yanı sıra sivil toplum örgütlerinde çalıştı. |
IPS İletişim Vakfı tarafından Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu Matra-İnsan Hakları Programı mali desteğiyle yürütülen Barış Gazeteciliği Projesi kapsamında düzenlenen Barış Gazeteciliği: Yeni Bir Etik, Pratik ve Gazetecilik Eğitimi, Matra İnsan Hakları Programı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu DİHAA Programı desteğiyle, IPS İletişim Vakfı ve Hakikat Adalet Hafıza Merkezi tarafından düzenleniyor.
Barış Gazeteciliği El Kitabı ve Sanal Kütüphanesi" Projesi
Proje kapsamında muhabirler, editörler, okur temsilcileri, hak örgütleri temsilcileri ve akademisyenlerle üç atölye gerçekleştirildi.
Dokuz gazetenin barış haberciliği kriterlerine göre 1 Eylül -15 Ekim 2014 aralığındaki nüshalarının taranarak raporlaştırılması atölyelerde ön açıcı oldu. Atölye tartışmaları ışığında online/basılı barış gazeteciliği el kitabı hazırlanıyor.
Projede, Prof. Dr. Sevda Alankuş süpervizör ve el kitabı editörü; Doç Dr. İncilay Cangöz kütüphane editörü, Begüm Zorlu da koordinatör olarak yer aldı.
Gazete taraması çalışmasını Yrd. Doç. Dr. Altuğ Akın, İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Ayşenur Ölmezses Şentürk, Aslı Sayat, Begüm Yalçınkaya, Emre Ocaklı, Özge Sarı ve Özgür Akşakar ile birlikte yaptı ve raporlaştırdı. Kütüphane görselleri tasarımı da Ali Seçkin Karayol'dan.
Aslam öğrencilerle buluşacak
Rukhsana Aslam, 23 Kasım Pazartesi günü saat 14.00'te Galatasaray Üniversitesi öğrencileriyle, 24 kasım Salı günü 16.00'da Kadir Has Üniversitesi öğrencileriyle buluşacak. (BZ/BA)
* "Barış Gazeteciliği: Yeni Bir Etik, Partik ve Gazetecilik Eğitimi" programı afiş ve görseller: Ali Seçkin Karayol