Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İPS İletişim Vakfı Yayınları’ndan çıkan Sevda Alankuş’un hazırladığı Barış Gazeteciliği Elkitabı’nın İngilizce e-kitabı yayınlandı.
Kitabın İngilizce baskının önsözünü “Peace Journalism: Constructive media in a global community” kitabının yazarı, barış gazeteciliği üzerine çalışan Washington State University profesörü Susan Dente Ross yazdı.
Prof. Ross'tan...
Prof. Alankuş’un da kitapta sık sık andığı Ross, önsözünde kitabı şöyle değerlendiriyor:
"Barış Gazeteciliği Elkitabı, bu alana ve hepimize çok değerli bir katkı sunuyor. Hepimiz tarafından okunabilir, ve okunmalı. Dünyanın her yerindeki yurttaşlar, bireyleri harekete geçirmek için uyandırma ve sorumluluğu yükseltme yolunda “Nerede, Neden ve Nasıl” odaklı anaakım gazeteciliğinin yolunu kaybettiğine yönelik bu eleştiriyi kullanmaya cesaretlendirilmeli.
"İkinci olarak, bu kitap bugün çalışan tüm gazeteciler tarafından okunmalı ya da eğitim amacıyla kullanılmalı.
"Son olarak, bu kitap zengin pratik tiyolar ve “nasıl yapılır”lar konusununda bilgilendirmenin ötesine geçtiğinden, bir seferlik okumalık bir kitap olmaktan çıkıp sahadaki tüm gazetecilerin vazgeçilmez yoldaşı haline geleceğini umuyorum."
Çalışan bir gazeteci neyin haber değeri olduğu konusunda ya da gördüğü olayları nasıl sunması gerektiği konusunda kendisinden şüphe ettiğinde, veya sorgusuz-koşulsuz bir kesinlikle yüz yüze geldiğinde, bu eser gerekli soruları soracak güvenilir bir dost ya da gazetecinin olabileceğinin en iyisi şeklinde davranmaya cesaretlendirecek yerinde bir soru olacak.
TIKLAYIN - BARIŞ GAZETECİLİĞİ KÜTÜPHANESİ
Kitapta Prof. Alankuş “Barış Gazeteciliği nedir?”, “Türkiye’de barış gazeteciği”, “Hak odaklı barış gazeteciliği”, “Editöryel Değerler: Objektiflik, Tarafsızlık, Dengelilik…”, “Barış gazeteciliği, gerekliliği ve nasıl yapılması” gibi başlıkları inceliyor, soruları cevaplıyor.
TIKLAYIN - BARIŞ GAZETECİLİĞİNE NEDEN BUGÜN İHTİYAÇ VAR?
Prof. Alankuş, kitabın yayımlanmasından sonra bianet’e verdiği röportajda “barış” kavramının sadece ateşkes ya da çatışmasızlık durumunun anlaşılmaması gerektiğini belirterek “ Barış gazeteciliğinde, büsbütün yok edilemeyeceğini bildiğimiz ancak derinlikleri ölçüsünde şiddete yönelen gerilim ve çatışmaların, savaşların nedeni olan bütün sınıfsal, cinsiyetler arası, etnik, dinsel vb. eşitsizlik ve ayrımcılıklar karşısında pozitif, yani hayata bir şey katan, ön açan politikalarla mücadele edildiği, bunların kökeninde yatan nedenlerle mücadele edilip, ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir “düzen” öngörülür” demişti.
Kitaba şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. (EA)