Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın.
İPS İletişim Vakfı Yayınları’ndan çıkan Sevda Alankuş’un hazdığı Barış Gazeteciliği Elkitabı toplantısı Elit World Prestige Otel’de başladı.
Çok sayıda iletişim akademisyeni, gazeteci ve basın meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen kahvaltılı toplantıda bianet’in 2015 Erkek Şiddeti videosu ile gazeteci Murat Utku ve Işıl Sarıyüce'nin hazırladığı Barış Gazeteciliği videosu gösterildi.
Gösterimlerin ardından İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater açılış konuşmasını yaptı.
"Şimdi barış zamanı (Sabah), Dolmabahçe anlaşması (Cumhuriyet), Bu bir çağrıdır (Habertürk), Silahlara veda çağrısı (Yeni Şafak), Çözüm sürecinde silah bırakma tartışması (Zaman), Silah bırakma süreci (Birgün), Barış baharı (Star), 10 ilke ağrısı (Özgür Gündem), Silahı bırakın (Vatan), Silahlara veda çağrısı (Taraf), İlk kez ortak açıklama (Evrensel), 10 Maddelik polemik (Bugün), Barışa dev adım (Akşam), Tarihi çağrı (Takvim), Güzel şeyler oluyor (Güneş), Cumhuriyete silah çektiler (Aydınlık), Başkanlık Koalisyonu (Yurt), Tarihi gün (Türkiye), AKP'den PKK'ya bölünme teminatı (Ortadoğu), Silahın dili sona erecek (Akit), PKK'ya silah bırakma çağrısı (Milliyet)"
Konuşmasına Barış Gazeteciliği El Kitabı’ndaki önsözünden çözüm sürecinde 28 Şubat 2015 günü yapılan Dolmabahçe görüşmesi sonrası atılan manşetleri sıraladı ve bugün gelinen noktaya işaret etti. Mater “Görüldüğü üzere medya sahiplik yapılarının güç odaklarına karşı aldıkları pozisyonla barış gazeteciliği yapılamaz” dedi.
TIKLAYIN - BARIŞ GAZETECİLİĞİNE NEDEN BUGÜN İHTİYAÇ VAR?
Gazeteci olmayı haber yazarken daima huzursuz, tedirgin, heyecanlı olma hali olarak gördüğünü ancak bunun yargılanma, hapsedilme, hatta hayatını kaybetme anlamında bir huzursuzluk olmadığını belirten Mater şöyle devam etti:
“Ne yazık ki bugün yaşadığımız süreçte, gazeteciler gazetecilik anlamında değil ama yargılanma, hapsedilme anlamında bir huzursuzluk yaşıyor. Oysa gazeteci bu huzursuzluğu ‘hakikaten barış gazeteciliği yapabiliyor muyum, neden yapamıyorum’ sorularıyla yaşamalı.”
Dünyada tartışılan veri gazeteciliğinin Erkek Şiddeti çeteleleri ve BİA Medya Gözlem Raporları ile bu yaklaşımı uzun süredir gündeminde tuttuğunu belirten Mater, barış gazeteciliğinin de aynı şekilde bianet’in kuruluşundan beri, yani 16 yıldır, gündeminde olduğunu söyledi.
Toplantı kitabın yazarı Sevda Alankuş’un konuşmasıyla devam etti. (EA)
TIKLAYIN - NADİRE MATER: BARIŞ GAZETECİLİĞİ ELKİTABI'NIN HİKAYESİ
Barış Gazeteciliği ve Sanal Kütüphanesi Projesi |
Barış Gazeteciliği Elkitabı ve Sanal Kütüphanesi projesi 2014-2016 dönemi için Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu İnsan Hakları Programı desteğiyle yürütüldü. Projenin süpervizörü Sevda Alankuş, koordinatörü Begüm Zorlu. Projenin bütününde ön açıcı olması için İzmir ekonomi Üniversitesi İleirşim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Altuğ Akın, ve öğrencileri Ayşenur Ölmezses Şentürk, Aslı Sayat, Begüm Yalçınkaya, Emre Ocaklı, Özge Sarı ve Özgür Akşakar dokuz gazetenin barış haberciliği kriterlerine göre 1 Eylül-15 Ekim 2014 aralığındaki nüshalarını taradı, raporlaştırdı. Proje kapsamında 20 Mart 2015’te muhabirler-editörler , 18 Nisan 2015’te akademisyenler ve 22 Nisan’da okur temsilcileri-hak örgütü temsilcileriyle üç atölye gerçekleştirildi. Doç. Dr. İncilay Cangöz Barış Gazeteciliği Sanal Kütüphanesinin editörlüğünü yaptı. 21 Kasım 2015’te Hafıza Merkezi ile birlikte düzenlenen “Barış Gazeteciliği: Yeni Bir Etik, Pratik ve Gazetecilik Eğitimi” başlıklı buluşmada Murat Çelikkan’ın kolaylaştırıcılığında Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Yeni Zelanda Auckland Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Rukhsana Aslam barış gazeteciliği üzerine konuştular, salonla birlikte tartıştılar. |