Barış talep eden İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu'nun “örgüt propagandası” suçlamasıyla görevden alınması talebiyle açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.
Doktorların avukatı Meriç Eyüboğlu, duruşmada, “Bu sorunun bir adı var, Kürt sorunu. Bu, en önemli demokrasi sorunudur ve bu sorunun kan dökülmeden diyalogla çözülmesi talebi nedeniyle bu dava açılmıştır” dedi.
Doktorlar da duruşma öncesi yaptıkları açıklamada, “ülkenin içine sokulduğu savaş ve çatışma ortamına karşı barış talebini dillendirmeleri sonrasında kendilerine dava açıldığını” ifade etti.
“Doktorun görevi, tarafa bakmadan tedavi etmek”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu avukatı Eyüboğlu, davanın reddedilmesine dair talebini mahkemeye sundu ve şunları söyledi:
“Savaş, halk sağlığına yönelik ciddi bir tehdittir ve halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle tabipler odası halk sağlığı sorunu oluşmaması için gerekli olan diyalog çağrısı yaptı.
“Bu diyalog çağrısı ilk kez yapılmadığı gibi, son da olmayacaktır. Barış çağrısı bir örgütün propagandası değildir, yargılanması da haksızdır.
“Savaşta tabipler, yaralının veya mağdurun hangi taraf olduğuna bakmaksızın görevini ifa etmekle yükümlüdür. Çünkü insan hayatını korumakla sorumludur.
“Dünya Tabipler Birliği de 19-22 Ekim 2016’daki genel kurulunda, savaşın halk sağlığı sorunu olduğuna dair karar aldı ve sonuç bildirgesiyle ilan etti.”
“Seçilmiş yönetim, mahkemeyle kaldırılamaz”
Eyüboğlu, oda yönetiminin demokratik şekilde oluşturulduğunu, mahkemece antidemokratik şekilde kaldırılmasının hukuka aykırı olduğunu ifade etti:
“İstanbul Tabipler Odası, Türkiye’nin en çok üyesine sahip odalarındandır, yönetimi seçimle oluşturulmuştur. Kurulları ve haysiyet divanı da seçimle oluşmuştur. Seçimle oluşturulan kurulların mahkeme kararı ile ortadan kaldırılması demokratik bir hukuk devletindeki haklara aykırıdır.
“Sağlık Bakanlığı kendisini bir vesayet kurumu olarak görerek seçimle oluşturulan kurulun görevden el çektirilmesini talep ediyor. Burada asıl amaç, politikalarını eleştiren meslek kuruluşuna gözdağı, mesaj vermektir.
“Bu dava politik saikle açılmıştır. Zaten diş hekimlerine, eczacılar odasına ve diğer tabip odalarına da benzer davalar açıldı.”
Ancak bugünkü ön inceleme duruşmasında, Hakim Halil İbrahim Kargı, doktorların avukatlarının itirazlarını reddederek “dava şartlarının bulunduğuna” hükmetti ve tahkikat duruşmasına geçilerek davanın devam etmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 9 Kasım 2017, saat 10.00’da.
Ne olmuştu?
İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Selçuk Erez, 4 Eylül 2016’daki Barış Mitingi'ne davet için yaptıkları açıklamada “Kürt sorunu barış ve müzakere yoluyla çözülmeli” dedi.
Bu konuşmanın ardından Sağlık Bakanlığı, İTO Yönetim Kurulu’nun görevden alınması talebiyle dava açtı.
Yönetim Kurulu’nda şu isimler bulunuyor: Prof. Dr. Selçuk Erez (Başkan), Dr. Samet Mengüç (Genel Sekreter), Dr. Hakkan Hekimoğlu (Veznedar Üye), Dr. Melahat Cengiz (Sayman Üye), Dr. İncilay Erdoğan (Üye), Doç. Dr. Haydar Durak (Üye), Doç. Dr. Muzaffer Başak (Üye).
Erez’in barış çağrısı içeren konuşmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz. (AS)