Kürt sorununun barışçı çözümünü isteyen aralarında sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 37 örgütün yanı sıra çok sayıda aydın, akademisyen ve öğrenci, "Savaşın Sesini Sustur, Barışın Sesini Yükselt" demek için Taksim'de buluştu.
Kürt sorununun çözümüne dönük kalıcı adımlar atılmasını isteyen grup, dün akşam Taksim Tramvay durağında basın açıklaması yaptı.
Barış ve Demokrasi Partisi Batman milletvekili Bengi Yıldız ve Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan Yıldız Önen'in Kürtçe ve Türkçe okuduğu açıklamada, "Umutlarla karşılanan ama arkası gelmeyen sahte açılımlardan, kararsız adımlardan bıktık. 'Farklılığa ve eşitliğe tahammülümüz yok' diyen ırkçılardan, 'asalım keselim' diyenlerin nobranlığından, nefretle doldurulmuş kalabalıkların linç girişimlerinden, baskı yasalarından, olağanüstü hallerden yorulduk artık" denildi.
Diyalog şart!
Kürt sorununun "bir asayiş sorunu değil, demokrasi ve özgürlükler sorunu olduğu" belirtilen açıklamada, çözüme işaret edildi:
"Demokratik ve barışçıl yöntemlerin hızla hayata geçirilmesi için adım atmak ve diyalog kanallarını güçlendirmek."
Açıklama, şöyle devam etti:
"30 yıldır yürütülen kirli savaş, yaşamın her alanında kamplaşmalara, militarizmin, askeri harcamaların en üst noktaya yükselmesine yol açtı. Savaş halkı yoksullaştırdı. Kadınlar barış istiyor, çünkü savaş ortamı, kadına yönelik baskı ve şiddetin, her zamankinden daha pervasız bir hal almasına yol açtı. Barış için mücadele, cinsiyetçiliğe karşı mücadelenin de ayrılmaz bir parçasıdır. Halklar arasındaki bağları yeniden güçlendirmek için, hiç bir sorunun savaşla çözülemeyeceğini haykırmak için, yönetenlerin savaşçı tutumlardan vazgeçmelerini istemek için, barış ve çözüm politikaları geliştirmelerini talep etmek için barışın sesini yükseltmeliyiz."
Aralarında BDP milletvekili Sabahat Tuncel, gazeteci yazar Ragıp Zarakolu, yazar Aslı Erdoğan, 78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can ve İnsan Hakları Derneği kurucularından Nimet Tanrıkulu gibi isimlerin de bulunduğu kalabalık, "Barış hemen şimdi", "Savaşsız bir dünya mümkün", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı. Daha sonra ellerinde 'Barış' yazılı renkli bayraklarla İstiklal Caddesi'nde davul, düdük, marakas ve zılgıt sesleri eşliğinde yürüyüşe geçti.
Eylemciler Galatasaray Lisesi ve Odakule önünde kurulan platformlarda Kardeş Türküler'in performansı eşliğinde halaylar çekti, roman oynadı, horon vurdu. Grup daha sonra Tünel Meydanında 'Barış' yazılı afişler ve dev bayraklar açtı.(BT/EÜ)