*Fotoğraf: Dilek Şen
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Üniversite öğrencileri, koronavirüs salgını nedeniyle bir buçuk yıl boyunca uzaktan devam eğitimin yeniden yüz yüze yapılacağının açıklanmasıyla kalacak yer bulamama sorunuyla karşı karşıya kaldı.
Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, ailelerinin dar gelirli olduğunu ve burslarla geçinemediklerini belirtip çeşitli illerdeki parklarda geceleri nöbet tutmaya başladı.
Barınamıyoruz Hareketi, Gençlik Hareketi Koordinasyonu, Yurtsuzlar adlarında gruplar kuran öğrenciler, yurt sorununun kalıcı olarak çözülmesini istiyor.
Dün geceyi yağmura karşın İstanbul Şişli'deki Maçka Demokrasi Parkı'nda geçiren öğrencilerden biri, Gençlik Hareketi Koordinasyon'undan Ece Köroğlu'ydu.
Köroğlu, durumu "Buradaki birçok arkadaşımız ya yurt bulamadı ya kiradalar ya da ev arıyorlar. Kalacak yer bulamadığı için arkadaşının yanında kalanlar var. Hepimiz çok fazla sorunla karşılaşıyoruz ve bugün ülkedeki yüz binlerce genç KYK bursu alabilmek için şanslı listede çıkmaya çalışıyor. Fakat bu gençlerin çok azı devlet yurtlarına yerleşebiliyor" diye anlatıyor.
Köroğlu, barınmanın temel ve anayasal bir hak olduğunu hatırlatıyor ve "Yüz binlerce gencin kurtuluşunu hedefliyoruz. Çözüm dediğimiz şey aslında çok basit. Fakat yetkililer harekete geçmiyor. Ülkeyi yönetenler rantın, sarayların, AVM'lerin peşinde" diyor.
| |
Muhalefete çağrı
"Bugün anayasayı çiğniyorlar. Biz parasız eğitimi kazanabileceğimizi düşünüyoruz, köklü çözüm önerilerimiz var. Gençlik geleceğini istiyorsa kendi kaderini çizebilir" diyen Köroğlu'nun, muhalefetin çözüm önerileri ve gençliğe yönelik politikalarıyla ilgili de eleştirisi var:
"Sadece Z kuşağına hitap edeceğiz diye TikTok hesabı açmak, 'Biz de rock dinliyoruz, Metallica dinliyoruz' demek, gençlere inebilmek için selfie çekmek bizim için çözüm değil. Sadece hoş görünecek şeyler olabilir bunlar. Ama böylesi hazin bir durumdayken hoş göremeyiz de!
"Muhalefet de 'Gençlere evimizi açtık, çay çorba dağıttık' demenin çözüm olmadığını anlatabilmeli. Bunlar sadece düzenin parçalarını örmektir. Bizi 'Z kuşağından oy toplarız' gibi göreceklerine onların da bu durumlara çözüm önerilerinin olması gerekiyor."
"Öğrenciler neden perişan?"
Parktaki sabahlayan öğrencilerden Cihan Aydemir de "Benim burada olma sebebim, bunu konunun her yıl her öğrencinin başına gelmesi. Bu krizin altında her seferinde emekçi yoksul ailelerin çocukları kalıyor" diyor.
Aydemir, 2002'den beri Türkiye'yi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) "iyi bir iktidar" olmadığını söylüyor ve "Ben 19 yaşındayım, hükümette 20 yıldır AKP var. Bu yıla kadar öğrenciler nasıl oluyor da böyle perişan halde? İyi bir iktidar olsaydı ben bugün bu parkta değil de evimde ya da yurdumda olabilirdim" ifadelerini kullanıyor.
.@ghkoordinasyonu maçka'da
— dilek şen (@ddileksen) September 22, 2021
parasız eğitim ve herkes için barınma hakkı isteyen öğrencilerden ece köroğlu "çözüm aslında çok basit. fakat yetkililer harekete geçmiyor. ülkeyi yönetenler rantın, sarayların, avmlerin peşinde" diyor. pic.twitter.com/tc2Zq1P1td
Kalıcı çözüm talebi
Aydemir, muhalefetin de çözüm üretemediğini ve sorunlara "geçici çareler" önerdiğini söylüyor: "Biz yardım istemiyoruz. Muhalefet partilerinin ve belediyelerin yardımları bu sorunu ortadan kaldırmayacak. Kalıcı bir çözümler üretilebilir; üretemiyorlarsa biz buradayız, gelsinler beraber konuşup tartışalım."
Öğrencileri ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve akademisyen Erol Katırcıoğlu ise "Üniversite öğrencilerine kalacak yer bulunamaması, iktidarın büyük bir başarısızlığı olarak okunmalı" diyor.
İktidar ne dedi?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Eylül'de Amerika Birleşik Devleti (ABD) ziyaretine gitmeden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği toplantıda, gazetecilerin 650 liralık Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burslarına yönelik eleştirileri hatırlatması üzerine "Biz geldiğimizde 45 liracıktı, elinize dizinize dursun" dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun eleştirilere yanıt verdiği açıklaması ise "anlaşılmaz" bulundu. Kasapoğlu, sosyal medyada tepki çeken bu açıklamasında "en modern otel zincirleriyle rekabet edecek yurtlara sahip olduklarını" söyledi.
203 üniversitede 8 milyon 241 bin öğrenciEğitim Sen'den bugün (23 Eylül) yapılan açıklamada ise şu veriler paylaşıldı: "AKP'nin, 'her ile bir üniversite' projesiyle birlikte 2002'de 93 olan üniversite sayısı, 2020'de 203'e yükselmiş, öğrenci sayısı ise 1 milyon 882 binden, 8 milyon 241 bine çıktı.
"Aynı dönemde özel yurtların sayısı iki kat artışla 2 bin 210'dan 4 bin 406'ya yükseldi. Özel yurtların 2 bin 894'ü dernek, 416'sı vakıf yurdu, 368'i şahıs yurtları ve 666'sı ticari yurt." Cemaat ve tarikat yurtlarıAçıklamada, öğrencilerin TÜRGEV, TÜGVA, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi tarikat ve cemaat yurtlarına "itildiği" belirtilip "İlim Yayma Cemiyeti'nin 107, Ensar Vakfı'nın 60, TÜGVA'nın 38, TÜRGEV'in 18 yurdu var" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, "Dini vakıf ve derneklere ait yurtlarda kalan öğrencilere öğrenci başına geçtiğimiz yıl 650-800 TL destek verildi. Bu yılın ilk dokuz ayında yapılacak destek miktarı ise toplamda 173 milyon 704 bin lira" denildi. | |
(DŞ)