Son zamanlarda vatandaşın en büyük sıkıntılarından biri fahiş konut kiraları. TBMM’de 8 Haziran 2022’de kabul edilen geçici kanunla kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara “yüzde 25” oranında bir üst sınır getirildi. Ancak bu yeni kiralamalarda geçerli değil.
Ayrıca üst artış sınıra uymayan ev sahipleri de kira fiyatlarını istedikleri gibi belirlemeye çalışıyor. Fahiş kiraları kabul etmeyen kiracılarını ise evden çıkarmakla tehdit ediyor. Mahkemelerde görülen “kira tespit ve tahliye davaları” gün geçtikçe daha da artıyor.
İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde fahiş düzeyde artan konut kiralarından olumsuz etkilenen kesimlerden biri de öğrenciler.
Ev sahipleri normal bir vatandaşa vereceğinden daha pahalıya öğrencilere ev kiralıyorlar. Bunun nedenlerinin başında öğrencilerin “kişi başına fiyatta” hesaplanması ve bazı şehirlerin en büyük gelir kapısının öğrenciler olması var.
Yaşanan artışlardan dolayı ev hatta yurt bulmakta zorlanan öğrencilerin bir kısmı eğitim hayatını sonlandırmayı bile düşünüyor.
Barınma ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan öğrencilerden Derya Soydan, Selma Kahraman, Osman Bilgili, İsmail Kılıç, Gürkan Söylemez, Berk Demirel ve Fikretcan Yaşar yaşadıkları sıkıntıları bianet’e anlattı.
"4 katını istedi, vermeyince evden çıkardı"
Derya Soydan, 22 yaşında, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi
“Öğrenci arkadaşlarım ile Maltepe’de 2+1 evde 2 bin liraya kirada oturuyorduk. Ev sahibi evi satacağını bu yüzden evi boşaltmamız gerektiğini söyledi. Kendisi ile uzlaşmak istedik. Bizden mevcut kiramızın 4 katını istedi. Bu miktarı karşılayamayacağımızı söyleyince de bizi evden çıkardı. Şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bütçemize uygun ev arayışındayız ama pek mümkün değil gibi.”
Selma Kahraman, 24 yaşında, Sinop Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi
“Sinop’ta farklı nedenlerden dolayı her sene ev değiştirmek zorunda kalıyorum. Bu sene ev ararken bayağı zorlandım. Birçok ev gezdim. Sonunda bütçeme uygun ev buldum ama herkes benim kadar şanslı değil. Bir anda kirasının 2 katını veren arkadaşlarım var maalesef.”
"Kiralar geçen senelere nazaran çok arttı"
Osman Bilgili, 22 yaşında, Uşak Üniversitesi Elektrik Elektronik Teknikerliği Bölümü öğrencisi
“Kalan derslerim için Uşak’ta birkaç ay kalabileceğim ev tutmam gerekti. Ev sahipleri 12 aylık kontrat yapmakta ısrarcıydılar. Bu konuda çok zorlandım. Aynı zamanda kiralar geçen senelere nazaran çok artmıştı. Ben faturalar hariç bin liraya 2+1 bir ev bulabildim. Geçen sene belki faturalar dâhil daha ucuza kalabilirdim.”
İsmail Kılıç, 19 yaşında, Pamukkale Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi
“Ben geçen sene okul için taşındım Denizli’ye. O zamanlar bin 200 lira hiçbir şeyin dâhil olmadığı okula uzak bir evde oturuyordum. Bu sene kaldığım evin fiyatı 2 bin lira oldu. Okula yakın bir evde oturmak istiyorum. Yakın olan evleri fiyatları da 3 bin liradan başlıyor. Şu an bir ev arkadaşıyla eve çıkmayı ve masrafları bölüşmeyi düşünüyorum.”
Gürkan Söylemez, 21 yaşında, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik işletmeleri Yönetimi Bölümü öğrencisi
“Ben geçen sene her şey dâhil bin 100 liraya apartta kalmaya başladım. Bize bu sene apartın fiyatının 2 bin 500 lira olacağını söylediler. Bu miktar apart için bana fazla geldi ben de ev bakmaya başladım. Arkadaşlarımın boşalttığı kirası bin 800 lira olan evi, ev sahibi bana 2 bin 500’e kiraladı. 2 ay daha apartta kalmak zorundayım. Evi de kaçırmamak için tuttum. Şimdi maalesef hem apart hem de oturmadığım evin kirasını vermekteyim.”
"Pandemide 450 liraydı şimdi 3 bin 500"
Berk Demirel, 23 yaşında, Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencisi
“Ben geçen sene ekim ayında İstanbul’da eve çıktım. 3 bin lira kira ödüyorum. Ev sahibinin kirama ne kadar zam yapacağını bilmiyorum. 4 bin lira diye olursa bütçem bunu karşılayabilir ama kendisi bu piyasada daha fazla miktar talep edebilir diye endişeleniyorum. Eğer daha fazla miktar talep ederse kabul etmek zorundayım. Çünkü evden çıkarsam daha fazla masrafım olacak.”
Fikretcan Yaşar, 23 yaşında, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü öğrencisi
“Ben 2019’dan beri Balıkesir’de kirada kalıyorum. Pandemide 450 liraya ev kiralayabilmiştim. Pandemiden sonra 2021’de Balıkesir’e geldiğimde ise ev bulmak imkânsız gibiydi. Kapı kapı emlakçı dolaştım ve 2 bin 500 liraya ev bulabildim. Bu sene ise ev fiyatları daha arttı. Aynı evin fiyatı 3 bin 500 lira. Ben bu miktar fazla olduğu için daha küçük ve daha uygun bir eve taşındım.”
*Bu haberde yer alan isimler öğrencilerin hak kaybına uğramamaları için değiştirilmiştir.
TIKLAYIN - Kiracılar anlatıyor: "Kiralar kontrolden çıktı, ödeyemiyoruz"
(HA)