Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu hakkında, "Aslan Paşanın kulakları" başlıklı haberi nedeniyle "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali'nin kaleme aldığı iki sayfalık iddianamede Baransu'nun Taraf gazetesinde 30 Ağustos 2010'da yayınlanan haberi hazırlarken "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin bilgileri açıkladığı" iddia ediliyor.
Suçlama: Güvenliğe dair bilgileri açıklamak
Bu yönde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nca yapılmış bir suç duyurusunun bulunduğuna yer verilen iddianamede, Baransu'nun "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" fiilini düzenleyen Ceza Yasası'nın (TCK) 329. maddesi uyarınca cezalandırılması istendi.
Gazete haberinde, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Güner'in, Korgeneral rütbesiyle 2007'de İstihbarat Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada "skandal bir olaya imza attığı", "PKK'lıları dinleyeceğiz" denilerek İsrail'den Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) Komutanlığı'na alınan sistemle, kamuoyunun yakından tanıdığı isimleri dinlemeye aldığına yer verilmişti.
Haberde, dinleme yetkisi sadece Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet ve Jandarma'dayken GES Komutanlığı'nın dinleme amaçlı malzeme alım yetkisi olmadığı gibi dinleme yetkisi de bulunmadığı belirtilmişti.
Güner'in, yasadışı dinleme yapabilmek için beş yıl önceki bir genelgeyi gerekçe göstererek, Savunma Sanayi İcra Kurulu'nun 2002 yılındaki kararını dayanak da yaparak kurulda bulunan Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'ndan bu alımı gizlediği ileri sürülüyordu.
Baransu: Üstü kapatılırsa belgelerimi açıklarım
bianet'in ulaştığı Baransu ise, yasadışı dinlemeyle kişilerin özel yaşamlarının ihlal edilmelerini gündeme getirdiği için yargılanmasına, buna karşılık Güner'in, "yetkisi olmadığı halde" cihazları yurtdışında kullanmak için aldığı yönündeki savunma yapmasına tepki gösterdi.
Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma çerçevesinde tanık olarak dinlendiğini ifade eden Baransu, yine Genelkurmay şikayetiyle adli savcılıkta sanık durumuna düştüğünü belirtti.
İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağını ancak ne zaman hakim karşısına çıkacağını henüz bilmediğini söyleyen Baransu, "Askeri soruşturma çerçevesinde 1. Ordu Komutanlığına gittim ifade verdim. Eğer Genelkurmay bunu doğru düzgün soruşturmaz ve üstünü kapatmaya çalışırsa, elimdeki belgeleri kamuoyuyla paylaşırım. Cihazları alımındaki usulsüzlükler açıklarım. Cihazın Kıbrıs'ta kullanılması, cihazın sorumluluğunun verildiği kişiye dair belgeler elimde. Bunları açıklarım" dedi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Aktütün saldırıyla ilgili "gizli" belgelere yer verdiği gerekçesiyle aynı suçlamayla yargılanan Baransu'yu beraat ettirmişti. (EÖ)