Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’yı atadı.
Mehmet Akarca, polisin 25 Kasım 2007'de dur ihtarına uymadığı iddiasıyla öldürdüğü Baran Tursun davasında, polis memuru Oral Emre Atar’a iki yıl bir ay hapis cezası veren Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak biliniyor.
Atamayı bianet’e değerlendiren Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun, bundan sonra Yargıtay’a giden, devletin taraf olduğu davaların cezasızlıkla şsonuçlanacağını veya çok sembolik cezalar verileceğini söyledi.
Dava sürerken Hüseyin Çapkın, Akarca’yla görüştü iddiası
Akarca’nın polis memuru Oral Emre Atar’a iki yıl bir ay ceza verdikten hemen sonra Yargıtay üyeliğine seçildiğini, ardından Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanlığı'na yükseldiğini, şimdi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na terfi ettiğine dikkat çeken Tursun, Baran Tursun davası sırasında aldığı duyumu şu sözlerle paylaşıyor:
“Aldığım bilgilere göre dönemin İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, dava sürerken Mahkeme Başkanı Mehmet Akarca'yla görüşüyor ve kendisine bu davanın medyada çok yer aldığını ifade ederek, polislerin yüksek cezalar alması durumunda Türkiye genelinde polislerin bir daha görevlerini yapamayacak hale geleceğini söylüyor.”
“2 yıl 1 ay ceza aldı ama hala polis”
Bütün somut delillere rağmen, davanın hakimi Akarca’nın Baran Tursun'u vuran polis memuru Oral Emre Atar'a iki yıl bir ay hapis cezası vermeyi yeterli bulduğunu tekrarlayan Mehmet Tursun, polis memuru Atar’ın halen polis memurluğu görevini sürdürdüğünü belirtiyor.
“Atar, Üsküdar Paşakapısı Cezaevi’ne girdi, 18 ay civarı kaldı ve şimdi Gümüşhane'de polis memurluğu yapıyor.
“Normalde iki yıldan fazla ceza alan birisi devlet memuru olamıyor ama Akarca gerekçeli kararında “taksirle, iradesi dışında, istemeyerek vs” gibi ifadeler kullandığı için bizim oğlumuzun katili memur olabildi.”
“Devleti insandan üstün tutan zihniyet”
Mehmet Tursun, Akarca’ının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yükselmesini ise şu sözlerle değerlendiriyor:
“Akarca, oğlumuzun katiline iki yıl ceza verdiğinde anladık ki, kendisinin gözünde polisler suçsuzdur. Akarca, ‘Şu anda benim kapımın yanında benim nöbetimi tutan zavallı polis niye suçlu olsun’ diye düşünüyor. Kendisi devleti insandan üstün tutan bir zihniyete sahip.
“Zaten bu zihniyete sahip olduğu için Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan Yargıtay’a, oradan Yargıtay 14. Ceza Daire Başkanlığı'na şimdi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yükseldi.
“Tarafın devlet olduğu bütün davalarda bundan sonra Yargıtay'da sembolik cezalar veya cezasızlık çıkacağından kuşkumuz yok. Çünkü Akarca artık orada.”
Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama
Yargıda Birlik Platformu’nun aday gösterdiği ve Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında 170 oyla ilk sırada olan Mehmet Akarca’nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na seçilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasından, Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’yı seçmişlerdir.”
Mehmet Akarca kimdir?
“1963 Şirvan’da doğan Akarca, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1986’da mezun olduktan sonra İzmir’de hâkim adayı olarak mesleğe başladı. Ardından hakimlik ve Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yapan Akarca, 18 Ocak 2010’da Yargıtay Üyeliğine, 21 Ekim 2013’te Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçildi. (EKN)