Vali Vekili söylemiş
DYP İskenderun ilçe binasında sel felaketi hakkında bilgi veren Milletvekili Dönen, baraj kapağının açıldığını Hatay Vali Vekili Oğuz Kağan Köksal 'ın kendisine söylediğini açıkladı. Dönen, şöyle konuştu: "Aşırı yağışlar, Yarseli Barajı'nı patlama noktasına getirmiş. Baraj çok büyük tehlike atlatınca, bu karar alınmış. Vali Vekili bana 'Mecburduk. Karar vermek durumundaydık. Çok kontrollü bir biçimde baraj kapağını açtık' dedi."
Açılmasaydı ne olurdu
Dönen sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer baraj kapağı açılmaz ve Yarseli patlamayla sonuçlansaydı Antakya ve çevresi çok daha büyük zarar görürdü . Kontrolsüz bir su akışı hem Amik Ovası'nı hem de Antakya'yı ortadan kaldırırdı. Selin faturasının bir çok nedeni var. Bunu bir nedene başlamak da doğru değil. Yıllık yağışın yüzde 70'şi bir günde yağarsa, bu suyu kontrol etmek mümkün değil. "
Yarseli Barajı
1991 yılında, Asi Nehri'ni besleyen Beyazçay üzerinde ve Hatay'ın Altınözü ilçesinde kurulan, 5.766 metreküp göl hacmi bulunan Yarseli Barajı, 37 metre yüksekliğinde, 3.98 kilometrekare büyüklüğünde bir alana sahip.
Havaalanı da su altında
Antakya-İskenderun karayolu üzerinde kurutulan Amik Gölü merkezinde kurulan Hatay Havaalanı projesinin yapımı, geçtiğimiz günlerde 15 trilyon lira keşif bedeliyle konsorsiyuma verildi.
Dönen, Hatay Havaalanı projesini de eleştirerek, "Havaalanı yapımına karşı değiliz. Ama Hatay'ın çok daha önemli sorunları var. Bu kaynak oralarda kullanılmamalıydı. Çünkü, havaalanı yapılacak alan, göl merkezinde ve zemin balçık. Çakma kazıklar üzerine yapılacak proje için çok büyük bir alanda dolgu çalışması da yapmak gerekiyor. Projenin ilk dilimi ihaleye verildi ama bu havaalanı 100 trilyon liraya bitmez. Projeyi yakından izliyoruz. Ve bir sıkıntı olursa, müdahale edeceğiz. Ama şimdi havaalanı karşı çıkmak, Hatay'a gelecek yatırımlara karşı çıkmakla eş deşer tutuluyor. Antakya'da havaalanının yapılmasını isteyen bir lobi var. Bu olgu ile karşı karşıya gelmek istemiyorum" diye konuştu.
Havaalanı projesinin yapılacağı alan selden 9 gün geçmesine karşın hala bir metre su altında bulunuyor.
Yüzer-gezer santrala tepki
İki yıl önce 'Türkiye karanlığa gömülecek' varsayımı ile hareket eden siyasi ve bürokratik anlayışın, geçici çözümler olarak doğalgaz çevrim santralleri, yüzer-gezer santral ve termik santral projelerini yaptığını da belirten Hatay Milletvekili Mehmet Dönen, yüzer santrallerden birinin de İskenderun'a projelendirildiğini söyledi.
Beyaz Enerji Operasyonu ile 'rüşvet' iddiasının ülke gündemine oturmasından bahseden Dönen, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin enerji krizine girmesini kimse istemez. Ama Türkiye'de yap-işlet modelleri ile 30 yıl süreyle üretilen enerjiyi almanın, hem de 15-20 cente almanın garantisi verildi. Dünya ülkelerinde sanayi hala 4 cente elektrik kullanırken, Türkiye'de bu miktar 8 cent olarak alınıyor. Bu 15-20 cente üretilen elektriği alma garantisini veren firmalara, aradaki farkı kim, niye ödeyecek. Esas sıkıntı, Dünya Bankası'nın da raporlarında söylediği şu: 'Türkiye bu santrallerle 20 yıl sonrasını ipotek etmiştir. Sanayisine ucuz enerji sağlayacak konumdan çıkmıştır. Bunları iptal edin' ve 'bu ihalelerin hepsinde suistimal, haraç, rüşvet vardır' dedi. Bu Dünya Bankası'nın raporlarında var."(YV/YÖ)