Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nce (GABB) yapılan yazılı açıklamada, temel atma töreni mart ayında yapılması öngörülen Ilısu Barajı'na karşı "etkin bir mücadelenin yürütülmesi" gerektiğini bildirdi.
"Hasankeyf'i korumak, tarihe ve geleceğe karşı sorumluluğumuz"
GABB, ulusal ve uluslararası kampanyalar sonucu projenin durdurulmasından bu yana, bölgedeki yerel yönetim, STK ve meslek odaları ile birlikte baraj projesine olumsuz yaklaşımlarında bir değişiklik olmadığını bildirdi.
Hasankeyf'in sular altında kalmasıyla 12 bin yıllık bir tarih, olağanüstü bir doğal dokunun ve güzelliğin yok olacağı konusundaki uyarısını tekrarlayan GABB, "Burası, sadece Hasankeyflilere veya ülkemize değil, tüm insanlığa ait ortak kültürel ve tarihi mirastır. Hasankeyf bize uygarlık tarihinin ve gelecek nesillerin emanetidir, onu korumak sorumluluğu da hepimizindir" açıklamasını yaptı.
"Sivil toplum ve halk bilgilendirilmiyor"
Açıklamada, ayrıca, Çevre Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) ve Yeniden Yerleşim Eylem Planı (YYEP) kapsamında yapılan çalışmalardan, sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmediğini de belirtildi.
"ÇED ve YYEP güncelleme çalışmaları sırasında göç ettirilecek 83 bin insanla girişilen diyalog ise esas amacı kamulaştırma bedellerini belirtmek olan göstermelik ilişkiden ibarettir.
Temmuz 2005'te Ankara'da yapılan ve Hasankeyf'in nereye ve nasıl taşınacağının tartışıldığı toplantıya, projenin başından beri çalışmalar yürüten Hasankeyf Belediyesi ve yerel STK'lerın davet edilmediğinin bildirildiği açıklamada, "Aynı dönemde tamamlanan ÇED Raporu ve YYEP halen Türkçe'ye çevrilmedi. O nedenle, projeden birebir etkilenecek olan halkın ve yerel düzeydeki temsilcilerin çoğunluğu, bu bilgilere erişemedi" denilerek, raporların kamuoyuna sunulması istendi. (AÜ/EÖ)