2001 yılında üniversitenin hazırladığı rapor ile inşası durdurulan barajın yapımı Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun geçtiğimiz Nisan ayında verdiği kararla yeniden başlayabilir.
Kurul, "Demirköy barajının inşasında kullanılacak taş ihtiyacının karşılanması amacıyla Longoz içinde taş ocağı kurulmasına" izin verdi.
Ormanlar koruma alanı
Doğa Gözcüleri Derneği kurucularından, doğa bilimci Asaf Ertan, baraj inşaatının bölgedeki yaban hayatı yok edeceğini; derelerin suyunu tutarak Tabiatı Koruma Alanı (TKA) statüsünde olan Longoz ormanlarının kurumasına ve yok olmasına sebep olacağını söylüyor.
Bölgede hali hazırda yedi tane barajın olduğunu belirten Ertan, planlanan yapılarla birlikte bölgenin ekosisteminin tamamen altüst olacağını söylüyor.
Bulanık Dere üzerine yapılması planlanan 90 metrelik baraj duvarının; yollar, şantiye alanı ve regülatör gibi yapıların orman dokusunu tahrip edeceğini söyleyen Ertan biyolojik çeşitliliğinde zarar göreceğini vurguluyor.
Ertan, Edirne Koruma Kurulu kararının, Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan raporu hiçe saydığını, kuruldaki uzmanların nasıl böyle bir karar verdiğini bilemediğini söylüyor.
Trakya Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Hasan Tok başkanlığında, biyolog, hidrobiyolog, jeoloji mühendisi ve doğa bilimcilerden oluşan bir ekibin hazırladığı rapor "İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ), içme suyu kaynaklarını arttırmak için Istıranca Dağları'ndaki suları çeşitli yapılarla İstanbul'a yönlendirme çabalarının İğneada Longoz'unu yok edeceğini" söylüyor.
Rapor, baraj yapımından vazgeçilmesi, Longoz ormanlarının "Milli Park" ilan edilmesi gerektiğini söylüyor.
Rapor, Yaban Hayat ve Soyu Tükenen Türlerin Ticareti Hakkında Uluslararası Konvansiyon (CITES), Sulak Alanlar Üzerine Ramsar Konvansiyonu (RAMSAR), Bern, Paris ve Bonn Anlaşmaları'nın da bu görüşü desteklediğini söylüyor.
Trakya Üniversitesi'nin raporuna göre, İğneada Longoz'u 150 kuş türü, 18 tür memeli, dokuz tür sürüngen, beş tür kurbağa ve 14 tür otsu bitki ve çalıya ev sahipliği yapıyor.
Longoz'da bulunan 15 kuş türü soyunun tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.
İSKİ, DSİ
Görüşlerini almak için aradığımız İSKİ Basın Müşavirliği'nden Mukaddes Gemici, baraj inşaatının İSKİ ile bir ilgisi olmadığını ve Devlet Su İşleri'nin (DSİ) projeden sorumlu olduğunu belirtti. DSİ Basın Müşaviri Cemal Nogay ise "şehir dışında olduğu için" bilgi aktaramadı. (EÜ/YS)