Yeşiller, Baradey'in nükleer santralin en az riskle yapılacağına dair ifadesi için "Riskin hiç olmaması için nükleer santralin yapılmaması gerekir" diyor.
Greenpeace Akdeniz örgütü de Baradey'in ve AKP hükümetinin nükleer santral planlarını durdurmasını ve İncirlik'te Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait nükleer silahların geri gönderilmesini talep ediyor.
Yeşiller: Güvenli santral olmaz
UAEK Başkanı Baradey'in "Gelişmekte olan ülkelerde, nükleer enerjiye olan ihtiyaç artıyor. Size nükleer enerjinin yüzde 100 güvenli olduğunu söylemeyeceğim. Belli bir oranda risk var. Ama nükleer enerjiyle özdeşleştirilen risk, şimdi Çernobil kazasına göre çok daha az" ifadesine Yeşiller tepkili:
Enerjide yenilenebilir yöntemleri savunan Yeşiller yaptıkları yazılı açıklamayla Baradey'in sözlerini "Nükleer riski en aza indirmenin yolu ona dur demekten geçer" diyerek eleştiriyor.
Ortalama gücü 1000 mega watt olan bir nükleer reaktörden her yıl 30 ton yüksek, 300 ton orta ve 350 ton düşük seviyede radyoaktif atığın çıktığı ifade eden Yeşiller, "Baradey, on binlerce yıl radyoaktif kalan ve dünyada hiçbir ülkenin çözüm bulamadığı nükleer atıkları ne yapacakları sorusuna 'satacağız' diye cevap veren bir enerji bakanının yönetimde olduğu herhangi bir Avrupa ülkesinde kurulacak nükleer reaktörlere lisans verir miydi?" diyor
"UAEK'nin hem nükleer enerji hem de nükleer silahlarla ilgili çifte standartları bu kuruma olan güveni büyük ölçüde azaltmıştır. İran'a yapılan baskının milyonda biri İsrail'e, ABD ya da Rusya'ya yapılmamaktadır. Halbuki kalıcı bir barış için tüm ülkelerin silahsızlanması olmazsa olmaz koşuldur."
Greenpeace: Nükleer enerjiye destek vermek ikiyüzlülüktür
Greenpeace, Baradey'in ve AKP hükümetinin nükleer enerji santralleriyle ilgili bütün planları durdurarak ve Türkiye'de konuşlandırılmış olan 90 Amerikan nükleer füzesini ABD'ye geri göndererek "Nükleersiz bir Türkiye" için çalışmasını talep ediyor.
Baradey, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda (TAEK) "Nükleer Enerji Biçmek" konulu konferansta konuşurken binanın önünde Greenpeace eylemcileri "Nükleer Eken Ölüm Biçer" yazılı bir pankart açtılar.
Greenpeace Akdeniz Enerji Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı, "Baradey nükleer silahsızlanmaya katkıları dolayısıyla Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştı, ancak nükleer silahların tek kaynağı olan nükleer enerjiye verdiği destek bir tutarsızlık örneğidir" dedi.
"Baradey ve AKP hükümeti İran'ın nükleer hırsını yakından takip ediyor olabilir. Ancak, Türkiye'de konuşlandırılmış ABD'ye ait 90 nükleer silahı görmezden gelmek ve nükleer enerjiye destek vermek ikiyüzlülüktür. Bu silahlar, Ortadoğu sınırına çok yakın olan İncirlik'te hiçbir BM denetlemesine tabi değildir" diyen Atıcı, fazla uzağa gitmeye gerek olmadığını, Baradey'in İncirlik'i denetlemesi gerektiğini söyledi. (EZÖ/KÖ)