Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın (TGS) 12 Eylül 1980 askeri darbesinin son verdiği Banknot Matbaası grevcileri dün (28 Nisan) 13 Şubat'tan bu yana grevde olan atv-Sabah çalışanlarıyla buluştular.
Grevin sürdüğü Balmumcu'daki atv-Sabah binasında bir araya gelen eski ve yeni basın grevcilerin buluştuğu ziyarette konuşan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, Toplu İş Sözleşmesini (TİS) imzalamaya ve grevin sonlandırılması için sorumluluğu yerine getirmeye davet etti.
Turkuvaz grubundaki grevin bütün basın emekçileri için çok önemli olduğunu söyleyen grevdeki işçilerden Çilem Dalgıç da tüm gazetecileri sendika çatısı altında örgütlenmeye çağırdı.
İpekçi'nin ardından konuşan TGS eski Başkanı Nail Güreli, "Bu grev halkın mücadelesidir" dedi. Güreli, sermayenin olduğu yerde haktan, hukuktan söz edilemeyeceğini kaydetti.
"Direndik, kazandık"
TGS eski başkanları ve yöneticileri Şükran Soner, Orhan Erinç, Behzat Erkoç ve Ziya Sonay'n yaptığı konuşmaların ardından 29 yıl önce Banknot Matbaası'nda greve çıkan işçilerden Cahit Hancıoğlu "Biz geçmişte başardık, bugün de arkadaşların başaracağına inanıyorum" dedi ve 29 yıl önceki grevi anlattı:
"Biz 26 Ağustos 1980'de basında ilk grev olan ve Ankara'da bulunan Banknot Matbaası'nda örgütlendik. Grevimiz 15 Eylül 1980'de yani darbeden üç gün sonra yasaklandı. Ama biz grevi işyeri içinde iş yavaşlatarak ve mesaiye kalmayarak sürdürdük. O dönem Hürriyet Gazetesi benim hakkımda, 'grev paralarını örgütlere aktarıyorlar' diye yalan haber yayınladı. Bunun üzerine tutuklandım ve bir buçuk yıl hapiste kaldım. Daha sonra 1402 Sayılı Yasa kapsamında, 15 yıl sonra tekrar işe geri döndüm. Şu anda Banknot Matbaası'nda çalışıyorum."
Medyanın atv-Sabah grevine karşı takındığı ilgisiz tavrı eleştiren bir başka Banknot Matbaası işçisi Kemal Çınar da zor koşullarda direndikleri için grevdeki çalışanları tebrik etti.
"Bizim 26 gün süren grev yerine her gün 100-200 kişi ziyaretçimiz geliyordu. Bugün arkadaşların biraz daha şansız olduğunu düşünüyorum. Bizim grevimize Türkiye ve dünya medyası yoğun ilgi gösteriyordu. Ama bugün medya, atv-Sabah grevini görmezden geliyor. Hükümet, medya 'AB'ye gireceğiz' diyorlar ama sendikal hakları gasp ediyorlar. Bu bir çelişki değil mi?"
"Gazeteciler sendikada örgütlenin!"
Çınar, darbe yönetiminin yasaklamasına rağmen direndiklerini ve 1402 Nolu Yasa'dan dolayı 1995'te tekrar işimize geri döndüklerini belirtti.
Ziyaretçilerin ardından grevdeki atv-Sabah işçileri adına gazetecilere seslenen Dalgıç, "gazetecilerin kendilerini en çok ilgilendiren bu greve karşı kayıtsız kaldıklarına üzüldüklerini söyledi ve tüm basın çalışanlarını atv-Sabah grevinin sonucunu beklemeden örgütlenmeleri gerektiğini" ifade etti.
Sık sık "Grev sürüyor, direniş büyüyor", "atv’de Sabah’ta sendika kazanacak” sloganlarının atıldığı eylemde Banknot Matbaası grevinin fotoğrafları sergilendi.(BÇ)