Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine karar verdi.
Bankanın yüzde 63'ü BDDK kararıyla 3 Şubat'tan beri TMSF tarafından kullanılıyordu.
BDDK'nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 29/05/2015 tarih ve 6318 sayılı Kararı ile;
5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası A.Ş. ile ilgili olarak yapılan denetimler neticesinde, Banka'nın mali bünyesi, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerinde yaşanan sorunların katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arzettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir."
TIKLAYIN - TMSF, ERDOĞAN'LA GÜLEN'İN AÇILIŞINI YAPTIĞI BANK ASYA'YA EL KOYDU
İlk açıklama Ali Babacan'dan
Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin?" dedi.
Babacan, kararın kendisine sorulup sorulmadığına yönelik soruya, "BDDK, TMSF benimle ilgili kuruluşlar. Bir ülkenin hükümet başkanına, devlet başkanına da kritik şeylerde kamuoyundan bir süre önce kuşkusuz haber verilir" cevabını verdi.
Karara, mali bünye, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerde yaşanan sorunların gerekçe gösterildiğini söyleyen Babacan şöyle konuştu:
“Bankanın temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimi TMSF'ye devrediliyor. Banka canlı bir banka olmaya devam ediyor, banka kapanmıyor. Sadece ortaklık haklarını, sahiplik haklarını artık fiilen TMSF kullanmaya başlıyor. Bunu da kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla yapıyor. Banka faaliyetine devam edecek ama TMSF burada ortaklık yapısı daha sağlam bir şekle gelsin diye devir, satış ya da birleştirme gibi opsiyonlara bakacak. Kararın dışında çok yorum yapmak doğru değil.
"BDDK, TMSF bağımsız, karar siyasi değil"
“BDDK, TMSF bağımsız. Kanunları tamamen bağımsız çalışmalarını gerektiriyor. Çok önemli gelişmeler hakkında kuşkusuz bize dönem dönem bilgi verirler. Biz derken bu kimdir? Bunlar çok kısıtlı sayıda kişilerdir. Bu konularla direkt ilgili hükümet üyesi ki bu durumda benim, BDDK, TMSF benimle ilgili kuruluşlar. Bir ülkenin hükümet başkanına, devlet başkanına da kritik şeylerde kamuoyundan bir süre önce kuşkusuz haber verilir. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde öyledir."
Yasa ne diyor?
Kanunun 71'inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi şöyle:
"Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması durumunda, Kurul en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir...
Bu madde kapsamında alınan Kurul kararları Resmî Gazete'de yayımlanır. Yayım tarihi ilgililer bakımından tebliğ tarihi olarak kabul edilir."
Bankacılık faaliyetleri izni kaldırılmadı
AA’nın haberine göre TMSF, Bank Asya'nın bu aşamada bankacılık faaliyet izninin kaldırılmadığını, Türkiye bankacılık sistemiyle ilişkide bulunan yerli ve yabancı tasarruf sahipleri ile diğer ilgililerin endişe etmelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.
Gece yarısı genel müdürlüğe girildi
DHA ise Bank Asya'yı TMSF'ye devretmesinin ardından, gece saatlerinde TMSF görevlileri bankanın Ümraniye'deki Genel Müdürlük binasına geldiğini yazdı. Buna göre yaklaşık 25 TMSF görevlisi, biri sivil, diğeri de resmi plakalı iki minibüsle saat 23.45 sıralarında Bank Asya Genel Müdürlüğü'ne geldi. Görevliler, girişte kurum kimliklerini gösterdikten sonra, devir işlemlerini yapmak üzere binaya girdi.
TIKLAYIN - BDDK, BANK ASYA YÖNETİMİNE NASIL EL KOYDU?
Bank Asya
Tam adı Asya Katılım Bankası A.Ş. olan Bank Asya Türkiye'nin altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde Altunizade'deki Merkez Şubesi ile faaliyetlerine başladı. Bankanın açılışını Recep Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen, Tansu Çiller, Numan Kurtulmuş ve Abdullah Gül yapmıştı. Banka 20 Aralık 2005’te "Asya Finans Kurumu Anonim Şirket"i olan şirket unvanı "Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi" oldu. Bankaya 3 Şubat 2015’te TMSF el koymuştu. (EA)