Fotoğraf: Probash Journal
Bangladeş'te 13 Ekim’de bir Hindu tanrısının kucağına Kuran yerleştirilen görsel yüzünden Müslümanlar ve Hindular arasında başlayan gerginlik devam ediyor.
Olayın sosyal medyaya yansımasının ardından gerginlik ülke geneline yayıldı. Müslümanlar Hindu tapınaklarına saldırılar düzenledi.
Başkent Dakka’nın güneydoğusunda yer alan Comilla bölgesinde yer alan bir Hindu tapınağında Kuran-ı Kerim’e saygısızlık yapıldığı iddia edildikten sonra başlayan gerginlik hızla büyümüş ve şiddet eylemlerini doğurmuştu.
6 kişi öldü
Euronews’e göre Bangladeş'te Müslümanlar ile Hindu azınlık arasında gerçekleşen olaylarda şimdiye kadar 6 Hindu hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de yaralandı. Çok sayıda kişinin tutuklandığı olaylar bölgenin güneyinde yer alan Begumganj kasabasında cuma namazı çıkışında yeniden alevlendi.
Bölgede güvenlik birimlerinden gelen açıklamaya göre 200’den fazla protestocu Hindular Durga Puja festivalini kutlamak için ayine hazırlanırken tapınağa saldırdı. Yetkililere göre tapınağın yöneticilerinden biri saldırı sırasında öldürüldü. Protestocuların saldırısına uğrayan tapınak yöneticisinin dövüldükten sonra bıçaklandığı belirtildi.
Yerel polis güçleri suçluları yakalayıp olayları sona erdirmeye çalıştıklarını açıklarken bölgede gerginlik devam ediyor.
Hindular protestolara başladı
Başkent Dakka’da Hindular tapınaklara yapılan saldırıları ve ölümleri protesto etmek için bir araya geldi. Caddeleri trafiğe kapatan protestocular adaletin yerine gelmesi için çağrıda bulunurken Dakka üniversitesinden çok sayıda akademisyen ve öğrenci protestolara katılarak destek verdi.
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ise Hindu topluluğun liderleri ile bir araya geldikten sonra saldırıları sona erdirmek adına söz verdi. Ayrıca hükümet tarafından Müslümanların kutsal değerlerine hakaret iddialarına karşılık soruşturma başlatılacağı açıklandı.
Hindu - Müslüman Gerginliği
Hindistan bölgesindeki Britanya egemenliğinin 1947'de bitmesinin ardından bölgede bağımsızlığını ilan eden Hindistan ve Pakistan arasında gerçekleşen çeşitli nüfus hareketleri ile Müslüman nüfusun büyük bölümü Pakistan’a giderken Hindu nüfusun çoğunluğu ise Hindistan’a yerleşti. Bugün Bangladeş Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılan ülke ise eyalet statüsünde Pakistan’a bağlandı.
Hindistan tarafından aralarındaki toprak bağı koparılan Pakistan ve Doğu Pakistan adındaki Bangladeş arasında sömürge döneminden kaynaklı çeşitli sorunlar yüzünden 1971’de başlayan iç savaş Hindistan’ın müdahalesiyle sona erdi. Hindistan tarafından işgal edilen Bangladeş 1973 yılında bağımsızlığını kazanarak egemen bir ülke haline geldi.
169 milyonluk nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman geri kalanı ise Hindu-Budist olan Bangladeş’te dini gruplar arasında sık sık gerilim yaşanıyor. (DE / HA)