Bangladeş’te 30 Aralık Pazar günü gerçekleşen genel seçimleri Başbakan Şeyh Hasina’nın liderliğini yaptığı “Avam Birliği” kazandı. Böylece ülkenin kurucu cumhurbaşkanı Şeyh Mucibur Rahman’ın kızı olan 71 yaşındaki Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, iktidarı üçüncü dönemine girdi.
2009’dan beri iktidarda olan Hasina ekonomik gelişmeler ve Myanmar’dan kaçan Müslümanların ülkeye kabul edilmesi nedeniyle destek gördü ancak insan haklarını ihlal etmek, medya üzerinde baskı kurmak ve muhalefeti susturmakla suçlanıyor.
Bangladeş Seçim Komisyonu bugün erken saatlerde resmi olmayan sonuçları açıklayarak Avam Birliği’nin büyük farkla kazandığını duyurdu. Resmi olmayan sonuçlara göre Avam Birliği parlamentodaki 300 koltuğun 288’sini, 2014’teki son oylamayı boykot eden ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Parti ise 7 koltuk kazandı. Bağımsızlar üç koltuk kazandı, iki koltuk ise boş kaldı. Bangladeş meclisi 350 koltuklu, 50 koltuk ise kadın kotası olarak kullanılıyor. Seçim sonuçları kesinleşince partilere kadın kotası aldıkları oy oranında kullandırılıyor.
Elektronik oylama yapıldı
Ülkede yaklaşık 100 milyon seçmen bulunuyor. Dün yapılan seçimde 40 bin 199 elektronik sandıkta oy verildi.
17 kişi hayatını kaybetti
Seçim günü iktidar partisinin destekçileri ve muhalifleri arasında çıkan çatışmalarda en az 17 kişi hayatını kaybetti. Seçim öncesinde halk arasında arttığı bildirilen kutuplaşmalar seçim günü çatışmalarla sonuçlandı.
160 milyonluk Bangladeş nüfusun çoğunluğu Müslüman. Muhalefet, ülkedeki radikal İslam kökenli şiddet, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı eleştirilerde bulunuyor ancak BBC’den Yogita Limaye’nin gözlemlerine göre muhalifler konuşmaktan çekiniyor.
Yolsuzluk iddiaları
Seçim günü ülke çapında yolsuzluk, hile ve tehdit iddiaları yapıldı. BBC’den bir muhabir Chittagong şehrindeki bir seçim merkezinde önceden doldurulmuş oy pusulalarıyla dolu sandıklar gördüğünü aktardı.
Muhalefet ittifakından 40’ı aşkın vekil adayı yolsuzluk ve tehdit iddialarıyla sandıklar kapanmadan adaylıklarını geri çekti. Hasina’nın en büyük rakibi olan Khaleda Zia, bu yıl yolsuzluk suçlamalarından 17 yıllık hapis cezasına çarptırıldı ve seçimlerde aday olması yasaklandı.
Bangladeş Seçim Komisyonu Reuters haber ajansına yolsuzluk ve hile iddiaları hakkında araştırma yapılacağını açıkladı. Seçim Komisyonu da muhalefet tarafından yanlı olmakla suçlanmıştı.
Yetkililer yolsuzluk iddialarının yayılmasını engellemek için sandıklar kapanana kadar internet hızını düşürdü. Hükümetin eleştirileri engellemesi nedeniyle aktivistler, gözlemciler ve muhalefet partisi seçimlerin adil olmayacağını söylemişti. (EÖ/HK
Kaynaklar: Reuters, Al Jazeera, BBC, New York Times