Taraf gazetesinin 2003'de 1. Ordu Komutanlığı'nda hükümeti devirmek için Balyoz isimli bir askeri darbe planının hazırlandığı iddiasına yer verdiği haberi üzerine açılan 196 sanıklı Balyoz Darbe Planı Davası yarın (16 Aralık) başlıyor.
20 Ocak'ta yayınlanan belgelere göre, "Balyoz Harekât Planı", dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlanmış ve darbe zeminini hazırlama amaçlı "Çarşaf", "Sakal", "Suga" ve "Oraj" kod adlı eylemler planlanmıştı.
Ayrıca Fatih ve Beyazıt Camiilerine bomba atılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanmasının da planın parçaları olduğu iddia ediliyordu.
Planı hazırlamakla suçlanan emekli Orgeneral Doğan hakkındaki iddiaları reddetmişti.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de planların 5-7 Mart 2003 tarihlerindeki Plan Seminerlerine ait bir senaryo olduğunu öne sürmüştü.
30 Ocak 2010'da Taraf muhabiri Mehmet Baransu içinde 5 bin sayfalık belgenin bulunduğu bir bavulu Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne teslim etti.
Özel yetkili savcılar Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar, 22 Şubat'ta aralarında emekli generaller ve muvazzaf subayların da bulunduğu 49 askeri gözaltına aldı. Dört gün sonra da 18 asker daha gözaltına alındı.
Tutuklamalarda bir ileri bir geri
12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin nöbetçi hakimi Oktay Kuban, 1 Nisan'da 19 sanığı "kuvvetli suç şüphesinin bulunmadığı" gerekçesiyle tahliye etti. Savcılar yeniden tutuklama kararı çıkarttı.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Yılmaz Alp ise, şüphelilerin sadece yasal ya da farazi çıkarımlarla tutukluluğunun devam edemeyeceğini savunarak 26 şüpheliyi tahliye etti.
968 sayfalık iddianame kabul edildi
19 Temmuz'da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, 196 asker hakkında dava açtı.
Sanıklar, "Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat ve vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs etmek" suçlanıyor. Mahkeme 23 Temmuz'da 102 sanığın "kuvvetli suç şüphesi bulunduğu" gerekçesiyle yakalanmasına karar verdi.
İki hafta boyunca adliyeye gelip teslim olmayan sanıklardan yalnızca emekli Albay Ahmet Şentürk yakalandı.
Haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar itiraz etti. Savcının aksi mütalaasına karşın 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 101 şüphelinin itirazlarını oy çokluğuyla kabul etti. Üye hakim Metin Özçelik'in şerh koyduğu kararda, sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarılabilmesi için kaçak olmaları gerektiği belirtildi.
Bazı sanıkların redd-i hakim talepleriyse İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildi.
Davaya iki gün kala hakim değişti
Son olarak, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ile 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak hakkında 25 Ağustos 2009'da disiplin soruşturması başlattığı ortaya çıktı. Davaya Hakim Ömer Diken atandı. (BT)