"Balyoz Darbe Planı" iddialarıyla ilgili olarak eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 157'si tutuklu 196 sanıklı davanın dün ( 14 Mart) başlayan 14. duruşması bugün devam ediyor.
Bugünkü duruşma, Emekli Orgeneral Doğan'ın savunmasına devam etmesiyle başladı. Doğan, dün mahkemeye "Manifesto" adını verdiği 85 sayfalık savunmasını sunmuştu.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 163 kişi hakkında tutuklama kararı verilmesi ve bunun 157 kişi hakkında uygulanmasından sonraki ilk duruşma dün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde gerçekleşti.
Gazetelerin haberlerine göre, dün ve bugünkü duruşmalara tutuklu 155 sanık ile 29 tutuksuz sanık katılırken tutuklu sanıklar, emekli Albay Cemal Temizöz ile emekli Albay Mehmet Yoleri ise duruşmaya gelmedi.
Dört Sanık Daha Tutuklandı
''Balyoz Planı'' iddialarıyla ilgili olarak yargılanan ve haklarında tutuklama kararı çıkan dört sanık, dün Merkez Komutanlığına teslim olmalarının ardından adliyeye getirildi. Böylece davada tutuklu sanık sayısı 161'e yükseldi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, görevli olmaları nedeniyle yurt dışında bulunduğu için tutuklanamayan Tuğgeneral Hakan Akkoç, Yarbay Bahtiyar Ersay, Albay Nedim Ulusan ve Albay Mehmet Alper Şengezer hakkındaki tutuklama emrini sanıkların yüzlerine okudu, duruşmanın sonunda haklarındaki tutuklama kararını açıkladı.
Ulusan'ın avukatı Celal Ülgen, Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen delillerin yakalama kararına esas teşkil ettiğini, bu belgelerin hangi yöntemle ele geçirildiği, delil sayılıp sayılmadığı ve yasal olup olmadığı konusunda mahkemenin de haberi olmadığını savundu.
Ülgen, belgelerin hukuka uygun elde edilip edilmediğini bilmeden mahkemenin toplu tutuklama kararı verdiğini öne sürerek, ''Dört subay yurt dışında Türkiye'yi temsil ediyor. İnsanların tutuklanmasının kime ne yararı, tutuksuz yargılanmasının kime ne zararı olacak. Yakalama kararlarının kaldırılmasını talep ediyorum'' şeklinde konuştu.
Bir ay aradan sonra tekrar başlayan yargılamadan önce tutuklu muvazzaf ve emekli askerlerin eşleri ve aileleri tarafından kurulan Vardiya Bizde Platformu ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi yüzlerce kişi davayı protesto etti. (EG/EÖ)