"Balyoz planı" davasında haklarında yakalama ve tutuklama kararı verilmiş olan, aralarında Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Korgeneral Engin Alan'ın da bulunduğu 162 sanığın tahliye talebi reddedildi.
İstanbul 11. Ağır Ceza mahkemesi heyeti, mahkeme başkanı Şeref Akçay'ın karşı görüş bildirdiği kararında, oy çokluğuyla itirazı reddetti. Kararda, ceza sürecine ve suç türüne göre İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen tutuklama ve yakalama kararının Ceza Muhakemesi Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesi gereğince ölçülü olduğu belirtildi.
"Sanıklar delil karartabilir"
Kararda, Gölcük Donanma Komutanlığı'ndan çok sayıda yeni delil elde edildiği belirtilerek, bu durumda delillerin tam olarak toplanmış sayılamayacağı, haklarında tutuklama ve yakalama kararı çıkarılan sanıkların tümü hakkında kuvvetli suç şüphesinin olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca sanıkların delil karartma, yeni delil elde edilmesine engel olma tehlikesinin bulunduğunun belirtildiği kararda, sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı ifade edildi.
"Hastalık tutuklamaya engel değil"
Kararda ayrıca, itiraza konu olan sanıkların hasta olması durumunun yasalara göre tutuklamaya engel teşkil etmediği belirtildi. Ayrıca tutuklama kararında "kaçma şüphesi" yer almadığı halde buna itiraz edildiği ifade edildi ve "Mahkeme kararında yer almayan gerekçeyle itirazda bulunmanın yasal dayanağı yoktur" denildi.
Akçay: Tutukluluk "adil" değil
Mahkeme başkanı Akçay ise, savcılılık iddianamesinde sanıklarının eyleminin suça teşebbüs olduğu kabul edilerek dava açıldığını ifade etti, "Bir icrai faaliyette bulunmamışlardır" dedi. Gölcük'teki delillerin öncekilerin birer kopyası olduğunu öne süren Akçay, bu delilleri yeni kabul ederek tutuklamanın devam etmesinin adil olmadığını savundu.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince yürütülen "Balyoz Planı" davasının 11 Şubat 2011 tarihli duruşmasında 163 sanık hakkında çıkarılan yakalama emri ve tutuklama kararına 162 sanığın avukatlarınca itiraz edilmişti.
Davaya bakan mahkemenin "kararın geri alınması" yönündeki talepleri 24 Şubatta CMK'nın 268. maddesi kapsamında karar yerinde olduğu gerekçesiyle reddedilmesi üzerine, yasa gereği kararı değerlendirmesi için talepler, bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine yönlendirilmişti. (EG/EÖ)