Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, kapatılan üniversitelerdeki öğrencilerin geçici mezuniyet belgelerinde kapatılan üniversitelerin isimlerinin yazmasının “fişlenmeye” iddialarını gündeme getirdiğini söyledi.
Konuyu Meclis’e taşıyan Baluken, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
“Fişleme yöntemi değil mi?”
Baluken, kapatılan vakıf üniversitelerinde okurken mezuniyet derecesine gelen öğrencilere verilen geçici mezuniyet belgelerinde, öğrencilerin okuduğu kapatılan üniversitelerin isimleri yazdığını söyledi.
“Böylesi bir uygulamanın devreye konması kamuoyunda fişleme iddialarını had safhaya çıkarmıştır” diyen Baluken, Başbakana altı soru yöneltti:
* Mezun durumundaki öğrencilerin geçici mezuniyet belgelerinin üzerinde kapatılan üniversitelerin isminin yazılı olmasının gerekçesi ne?
* Kapatılan üniversitenin adının mezuniyet belgesinde yer almasına izin veren hukuki bağlayıcılığı bulunan metin var mı? Varsa, hangi yasa ya da yönetmeliğe dayanıyor?
* Mezun durumundaki öğrencilerin mezun olduklarını gösteren belgeye kapatılan üniversitelerin adının yazılması bir fişleme yöntemi değil mi?
* Bu fişleme yöntemi ile öğrencilerin işe girmelerinin önüne mi geçilmek isteniyor?
* Kapatılan üniversiteleri merkezine alan fişleme yöntemi, sadece mezun durumunda olan öğrenciler için mi geçerli? Bu fişleme yöntemini geriye ve/veya ileriye yönelik de işletecek misiniz?
* Kapatılan vakıf üniversitelerinden mezun olan öğrencilere yönelik söz konusu fişlemelerin ortadan kaldırılması için bir girişiminiz olacak mı?
YÖK: KHK ile yerleştirildi ibaresi yer alacak
15 Temmuz darbe girişiminin ardından yayınlanan 667 sayılı ilk kararname ile 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. Buralarda okuyan öğrenciler tekrar tercih yaparak başka yükseköğretim kurumlarına geçti.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kapatılan üniversitelerin öğrencilerine dair yayınladığı 18 Ağustos tarihli usul ve esaslarda diploması hazır olmayan öğrencilere yerleştirildiği üniversiteden diploma verileceği belirtiliyor. Bu durumda diplomada KHK uyarınca bu okula yerleştirildiği ibaresinin yer alacağı söyleniyor.
“Tekemmül eden diploma ve diploma yerine geçen belgelerin düzenlenmesinin koordinatör yükseköğretim kurumu tarafından gerçekleştirilmesine, bu süreçte - Diploma veya diploma yerine geçen belgelerin imzalı olarak hazır olması halinde öğrencilere bu diplomaların verilmesine, - Diploma veya diploma yerine geçen belgelerin hazır olmaması durumunda diplomanın, öğrencinin yerleştirildiği yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenmesine, ancak diplomanın üzerinde 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca söz konusu yükseköğretim kurumuna yerleştirildiği ibaresinin yer almasına…”
YÖK’ün 23 Ağustos’taki açıklamasında da benzer ifadeler var:
* Tercih sonrası merkezi veya yatay geçiş yaparak yerleştirilecek öğrencilerin eğitimlerini başarı ile tamamlamaları sonrasında diplomalarında, kapatılan üniversitenin ismi yazmayacak.
* Diplomasını hak etmiş ve tercih işleminde bulunmayacak öğrencilerde ise Usul ve Esaslar Madde 14 uygulanacak. (BK)
* Fotoğraf: Cumhuriyet