Kocaeli’nin Gebze İlçesine bağlı Tavşanlı köyünde bulunan ve 200 milyon yılda oluşan kayaları ile tırmanışçıların “Okul” olarak gördükleri Ballıkayalar Vadisi bir süredir tehdit altında.
Vadi 1972’de İstanbullu dağcı Mustafa Aktar ve üç arkadaşının keşfi ile sonraki yıllarda pek çok dağcının uğrak noktası oldu. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın farklı bölgelerinden pek çok dağcı, kaya tırmanışçısı buraya gelerek tırmanış rotaları oluşturdu.
İstanbul’a 40 dakikalık mesafedeki vadi, mega kent ve çevresindeki tırmanışçılar için büyük bir olanak yaratıyor.
Sanayinin başkenti olan Gebze’de ilçenin üzerine çöken sanayi kirliliğine rağmen Ballıkayalar Vadisi adeta saklı bir cennet.
1995 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı” ilan edilen Ballıkayalar, geçtiğimiz yıl da "doğal sit-nitelikli koruma alanı" ilan edilmişti.
İş makineleri çalıştı
Ancak bu önemli vadi bir süredir çeşitli biçimlerde tehdit altında. Önceki yıllarda otoyol ve yürüyüş yolu projelerinin söz konusu olduğu vadide son olarak “Cam Teras” projesi için iş makineleri çalışmaya başladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmek istenen projeye karşı yaşam alanı savunucuları harekete geçti.
Vadiye iş makinelerinin girip yol açtığını haber alan dağcılar ve yaşam alanı savunucuları projenin durdurulması için imza kampanyası başlattı.
Kampanya ile birlikte bölgeye giderek yetkililerle görüşen yaşam alanı savunucuları yetkililerin “Projeyi iptal ediyoruz” şeklinde sözlü beyanda bulunduklarını aktardı.
İptale dair yazılı beyan yok
Gebze Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Orhan Bilmez yaptıkları görüşmeler neticesinde belediyenin tavrının olumlu olduğunu bildirse de projenin iptaline ilişkin yazılı bir teminatın olmadığına dikkat çekti.
Projenin Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü aktaran Bilmez, cam teras için bölgede 600-700 metrelik bir yol açıldığını ve bir tahribatın gerçekleştirildiğini söyledi. Bilmez, açılan bu yolun şimdilik kapatıldığını ancak makilik bir alanın da yok edildiğini sözlerine ekledi.
“300-400 sporcu aynı anda tırmanabilir”
Bölgenin dağcılar için önemine değinen Bilmez şunları söyledi: “Yaklaşık 30 senedir, dağcılık sporunda kaya tırmanışı dediğimiz tırmanışın yapıldığı bir bölge. Buradaki kayaların yapısı, kaya tırmanışı için Türkiye’deki neredeyse en iyi yapıya sahip. Çünkü bulduğunuz her kayada tırmanış yapamazsınız ama Ballıkayalar’daki kayalar buna çok uygun. 300-400 sporcunun gelip aynı anda tırmanış yapabileceği kadar geniş bir bölge. Oraya herhangi bir inşaat yapıldığında bizim tırmanış alanlarımız giriş bölgesinde kalıyor.”
Bölgenin sit alanı olduğunu hatırlatan Bilmez “Sit alanına bir çivi bile çakamazken böyle bir proje hangi amaçla nasıl yapılıyor” diye sordu.
Sanayi kirliliği derenin rengini değiştirdi
“Orada proje yapacağınıza derenin suyunu temizleyin” diyen Bilmez Ballıkayalar’ı tehdit eden başka bir sorun olan sanayi kirliliğine dikkat çekti.
15-20 yıldır bölgede aktif olduğunu anlatan Bilmez “Son 5-6 yıldır Ballıkayalar Vadisi’ndeki suyun rengi değişti. Eskiden içebildiğimiz bu su şimdi yemyeşil akıyor. Artık fabrikaların arasına sıkıştı, yani en yakın fabrika 2 kilometre uzaklıkta. Fabrikalar git gide yaklaşıyorlar vadiye. Muhtemelen bir fabrikadan dereye sızıntı oluyor” dedi.
Geçen Pazar günü İkizdere Çevre Derneği ve beraberindeki yaşam alanı savunucuları vadiye giderek projeye karşı çıkmış ve sürecin takipçisi olacaklarını bildirmişti.
Projenin iptaline ilişkin aradığımız Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ise dönüş yapmadı. (ZK/AS)