Edirne Valiliği ve merkezi Edirne'de bulunan Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği'nin (AGD) girişimi ile 16-19 Kasım 2006 günleri Edirne'de gerçekleşen "Balkanlardaki Türk Gazetecilerin 1. Buluşması" sonuç bildirgesinde ortak projeler yapılması, Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesi özellikle vurgulanıyor.
Balkan Gazeteciler Federasyonu önerisinin desteklendiği buluşmada Türkçe medyaların farklı dillerdeki medyalarla haber alışverişi üzerinden işbirliğinin pekiştirilmesi için ilk adım olarak da AGD'nin yürütücülüğünde bir web sitesinin yayına başlamasına da karar verildi.
Gazeteciler ilk kez bir arada
"Balkanlar'daki Türk Gazetecilerin 1. Edirne Buluşması"na Batı Trakya'dan Gündem, Rodop Rüzgarı, Cumhuriyet, Millet, Turuncu, Ötüken, Ülkü, Bülten gazeteleri ile Öğretmenin Sesi dergisinden gazetecilerle birlikte Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne Milletvekili Ali Ayağ, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu ile Yunanistan'ın Edirne Başkonsolosluğu Halkla İlişkiler Sorumlusu Argiro Parka ve çok sayıda yetkili katıldı.
Avrupa Gazeteciler Derneği Başkanı Murat Savaş açılış konuşmasında Balkanlarda yaşayan ve görev yapan Türk gazetecilerin ilk kez biraraya geldiğini, buluşmaları sürdüreceklerini ve Balkanlar'daki barışa katkı yapan kişilere her yıl ödül verdiklerini anlattı.
Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan yeni yüzyılda Balkan halkları da barış ve huzur içinde yaşamak istediklerini ve gazetecilerin sadece Balkanlarda değil tüm dünyada barış sürecine katkı yapacağına inandığını söyledi.
Üniversitede Bulgarca ana bilim dalı
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran üniversite bünyesinde Balkan dilleri Merkezinin açıldığını ve Bulgarca ana bilim dalının kurulduğunu açıkladı.
"Üniversitemiz açılış ve kapanış törenlerini Türkçe, İngilizce ve Bulgarca yapan tek üniversitedir. Önümüzdeki sene Trakya Üniversitesine Boşnakça, Arnavutça, Yunanca, Rusça ve Bulgarca dili öğretmek için öğrenci alacağız."
Buluşmanın ilk oturumunda gazeteciler sorunlarla birlikte çözüm yolları üzerine konuştular.
Türkçe Basının durumu
İkinci oturumda Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Romanya ve Sancak - Sırbistan'dan gazeteciler çalıştıkları ülkelerdeki Türkçe basının durumunu ve yaşanan sorunlarını anlattı.
Batı Trakya'daki Türkçe basının durumuyla, Türk azınlığın yaşadığı sıkıntıları; Ozan Ahmetoğlu, İbrahim Baltalı, Halil Haki, İlhan Tahsin, İlknur Halil, Feyzullah Hasan Kahya ve Özcan Aliosman aktardı.
Her yıl bir ülkede
Gazeteciler, buluşma sonucunda yayınladıkları sonuç bildirgesinde sevinçler, acılar ve deneyimlerin ortak akla yansıtılarak 'Balkanlılık bilinci'nin yaratılması hedefine katkı sağlamak amacıyla şu noktalar öne çıktı.
* Balkanlardaki Türkçe medyanın başarılarının artması ve sorunlara çözüm için işbirliği ve dayanışma gereklidir.
* Makedonya ve Kosova'da Türklerin yaşadığı bölgelerde Türkçe'nin resmi dil olarak kullanılması doğrultusundaki çabalar desteklenecektir.
* Balkan ülkelerinde Türkçe medya birimleri oluşturulmasına katkı sağlanacak.
* TRT'nin girişimi olarak açıklanan Balkan News projesine destek verilecek.
* Bu çalışmaların devam etmesi ve bölgede değişim yaratabilmesi için her yıl farklı ülkelerde buluşulacak. (OA/BA)
* Bu haberi Gündem gazetesinde yayımlanan Ozan Ahmetoğlu'nun haberinden yararlanarak hazırladık.