* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde tamamı orman alanı olan Umurlar köyüne 1 kilometre uzaklıktaki bölgede Devlet Su İşleri (DSİ) 25'inci Bölge Müdürlüğü tarafından açılması planlanan taş ocağına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değil" raporu verdi.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Hamzacık Göleti inşaatına kaya malzemesi temin etmek için açılacak olan taş ocağının bulunduğu alana en yakın ev 600 metre uzaklıkta.
440 bin kaya çıkarılacak
Proje, alan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanında yer alıyor.
Ocak sahası 1,72 hektarlık bir alan. Proje kapsamında yıllık 440 bin kaya çıkarılması hedefleniyor. Açık ocak ve dinamit patlatma yöntemiyle işletilecek olan ocakta altı günde 1, ayda 4, yılda ise 40 patlama yapılması planlanıyor.
Patlatma yöntemi hakkında
Elektriksiz kapsül ve bir dinamit, Kaynak: Wikimedia.
Delme ve patlatma kayayı parçalayıp kazmak için delinen deliklerin patlayıcı maddeler ile doldurulup patlatılması sürecine verilen isim.
En sık açık ocak ve yeraltı madenciliği ve baraj, tünel veya yol yapımı gibi inşaat uygulamalarında kullanılıyor.
Madencilikte patlayıcı kullanımı, ilk kez Macaristan'daki Banská Štiavnica (şimdiki Slovakya) kasabasındaki mekanik aletler yerine barutun kullanıldığı 1627 yılına dayanıyor. Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hızla yayılan yöntem, Türkiye'de de etkin olarak kullanılıyor.
(TY)