İzmir’in Urla ilçesine bağlı Demircili Köyü kıyısına, Aerae antik kentinin yer aldığı birinci derece doğal sit alanına “kuluçkahane tesisi” kapsamında beton boru döşeniyor.
Urla Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün inşaatı mühürlemesine rağmen, firma mühürü kırıp inşaata devam ediyor.
Özsu Balık’ın “kuluçkahane tesisi” kapsamında “İzmir-Urla Demircili Köyü Demircili Deresi Taşkın Koruma Projesi” adıyla dere yatağına beton boru döşemesine bölge halkı tepki göstermişti.
Boruların döşendiği yer birinci derece doğal sit alanı, aynı zamanda Aerae antik kentinin bulunduğu arkeolojik alan ve halk plajı.
Mühür kırıldı, inşaat devam ediyor.
Halkın tepkisi üzerine Urla Belediyesi İmar Müdürlüğü, 15 Temmuz Cuma günü inşaatı mühürledi, ayrıca inşaat yapılan alanın birinci derece doğal sit ve arkeolojik alan olduğuna dair tutanak tuttu.
Buna rağmen, Urla ve Seferihisar Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Proje Başkanı ve Urla, Klazomenai Kazıları Başkan Yardımcısı olan Doç. Dr. Elif Koparal ve bölge halkı, Özsu Balık'ın mührü kırıp çalışmaya devam ettiğini aktardı.
İnşaat bayramda başladı
bianet’e konuşan Doç. Dr. Koparal bayramın birinci günü, yöre halkının bölgede bulunan dere yatağına boru döşeme yaptıklarını görmeleri üzerine olaydan haberdar olduklarını söyledi.
Kuluçka tesisi yapılacak
bianet’in ulaştığı Yağcılar ve Demircili Köyleri Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nden Ayşe Öziş de, şirketin yem ve demirbaşlarını depolandığı Demircili Lojistik Tesis ile görüştüklerini, bizzat görevli kişinin, tesiste kuluçkahane yapılacağını söylediğini aktardı.
“Kurumuş olan Demircili Deresi’ne boru döşenip denizden su çekilip yine aynı borularla atık suyun denize gönderilecek” diyen Öziş, tesisin hem birinci derece doğal sit alanında “doğa katliamı”na neden olacağını, hem de kirlilik yaratacağını vurguladı.
Belgede "izin alınmalı" deniyor
Özsu Balık ise inşaata itiraz edenlere “izin belgesi” adı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü imzalı bir belge gösteriyor. Söz konusu belgede balık üretim tesisi için İZSU Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiği açık bir şekilde ifade ediliyor.
İZSU Kanal Proje Şube Müdürlüğü ise DSİ’nin onayladığı projeye dair değerlendirmesinde inşaatın Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı kontrolünde yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Belediye mühürlemeye çalışıyor, firma dinlemiyor
Urla Belediyesi ise bu çalışmayı durdurmaya çalışıyor.
bianet’in ulaştığı Urla Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğü görevlisi, geçtiğimiz haftabaşında Urla Belediyesi İmar İşleri’nin Kaçak Yapı Birimi tarafından "yapı tespit durdurma" tutanağı tuttuklarını belirtti.
İnşaatın ancak gerekli izinler alındıktan sonra arkeolog gözetiminde yapılabileceğini belirten görevli, inşaatın devam etmemesi için tüm dosyayı ekleriyle beraber İZSU, İzmir Anıtlar Kurulu’na, şikayette bulunan vatandaşa, DSİ’ye ve İlçe Jandarmaya gönderdiklerini söyledi.
İki tutanak tutuldu
Ancak belediye görevlileri alandan ayrıldıktan sonra inşaat yeniden başladı.
İnşaatın devam etmesi üzerine cuma günü, Müze Müdürlüğü’nden bir arkeolog ile beraber yeniden inşaat alanına gittiklerini belirten görevli, inşaatın durdurulması gerektiğini hem sözlü olarak ifade ettiklerini hem de inşaat yapılan alanın birinci derece doğal sit ve arkeolojik alan olduğuna dair ikinci bir tutanak tuttuklarını belirtti.
Öziş ve Doç. Dr. Koparal’ın paylaştığı fotoğraflarda dere yatağının kıyı ile buluştuğu noktada beton boru döşendiği görülüyor.
Demeç için aradığımız Özsu Balık yetkilileri ise “toplantıda oldukları” gerekçesiyle cevap vermedi. (EA)