Marksist düşünür Etienne Balibar’ın da katılacağı “Günümüz Dünyasında Şiddet, Siyaset ve Sürgün/Sürgünü Bozma” sempozyumu İstanbul’da düzenleniyor.
Fransız düşünürün Şiddet ve Medenilik isimli kitabından yola çıkacak olan sempozyumun ilk günüde Balibar İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde "Şiddet, Siyaset, Medenilik" başlıklı bir konferans verecek.
Konferansta Balibar Türkçesi bu ay İletişim Yayınları'ndan yayınlanacak olan Şiddet ve Medenilik kitabındaki temel tezlerini güncelleyerek ele alacak.
“Günümüz dünyasında şiddet, koşullar, aktörler ve hedefler doğrultusunda olumlu ya da olumsuz etkiler doğurma olasılığı olan siyasetin hizmetindeki basit bir araç değildir. ‘Aşırı’ bir şiddete dönüştüğü, her türlü direnme olanağını tehlikeye attığı zaman siyaseti yok etme riski taşır ve böylece siyasetin çözmesi gereken bir sorun haline gelir.”
Şiddet ve günümüzde medeniyet
Farklı ülkelerden 30 araştırmacı ve akademisyeni İstanbul’da bir araya getirecek olan uluslararası sempozyum politik, felsefi ve antropolojik boyutlarıyla siyaset, şiddet ve günümüzde medeniyet kavramları üzerinden tartışılacak.
Temel hareket noktası olarak Balibar’ın Şiddet ve Medenilik kitabının alındığı sempozyumda "20. yüzyıldan sonra, savaş ve aşırı şiddet olayları karşısında siyaset hala mümkün mü" sorusu masaya yatırılacak.
7 Mayıs'ta sempozyumun açılışının ardından saat 15.00'te sempozyumun hedeflerinin belirlenmesi başlıklı konuşmalar ve tartışmalar başlayacak. Ardından Prof. Marie-Claire Caloztschopp ve Prof. Balibar'ın açılış konuşmaları yer alacak.
8 Mayıs'taki konuşma ve tartışmalar Felsefe, Şiddet, Medenilik başlığı altında yapılacak. akşam oturumunun başlığı ise Felsefi Çalışmada Özgürleşme Labirentleri.
Cumartesi akşam oturumunda ise Bugün Şiddet, Felsefe, Siyaset gündemiyle toplanılacak.
Şiddete rağmen siyaset
Sempozyum sonrasında, 11 Mayıs Pazar günü Etienne Balibar Cezayir Toplantı Salonu’nda "Günümüzde Şiddete Rağmen Siyaset İmkanı" başlıklı bir panele de katılacak.
Müge Sökmen’in moderatörlüğündeki panele Sınır Tanımayan Dayanışma Örgütü’nden avukat Christophe Tafelmacher (İsviçre), bianet’ten gazeteci, yazar Nadire Mater (Türkiye), Concepcion’dan sosyolog Prof. Claudio Gonsalez (Şili), yazar Sema Kaygusuz (Türkiye), Tunus Üniversitesi’nden felsefeci Prof. Zeineb Ben Said (Tunus), Galatasaray Üniversitesi’nden felsefeci Prof. Zeynep Direk (Türkiye), avukat, yazar Fethiye Çetin (Türkiye) katılacak.
Panele Ahmet İnsel, Marie-Claire Caloz-Tschopp ve Marianne Ebel de yorumlarıyla katkıda bulunacak.
7-10 Mayıs arasındaki sempozyum İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
Sunum ve tartışmalar boyunca eşzamanlı çeviri yapılacak.
Balibar’ın konferansı 7 Mayıs Çarşamba günü İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde, saat 18.30’da.
Sempozyuma ve konferansa katılım ücretsiz.
Sempozyum Paris’teki Uluslararası Felsefe Koleji (CIPh) girişimi, Türkiye Fransız Kültür Merkezi ve Galatasaray Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçiriliyor. (YY)
Sempozyuma dair ayrıntılı bilgiye ve programa buradan ulaşabilirsiniz.